Bare Åsane er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer.

Renseanlegget på Hjortland: – Betydelige driftsproblemer

Sigevannsrensingen på det nedlagte avfallsdeponiet på Hjortland må skiftes ut. Foto: Eirik Langeland Fjeld

Sigevannsrensingen på det nedlagte avfallsdeponiet på Hjortland må skiftes ut. Foto: Eirik Langeland Fjeld

I 2014 installerte Bergen kommune et anlegg for utprøving av rensing av sigevann ved det nedlagte avfallsdeponiet på Hjortland. Men på grunn av trøblete drift, må dette nå erstattes.

– Betydelige driftsproblemer med renseanlegget har gjort at det ikke har vært mulig å videreføre eksisterende renseløsning, sier leder av Seksjon for natur- og miljøforvaltning ved Bymiljøetaten, Kristin Madsen Klokkeide til BÅ.

Byrådet vedtok i går, torsdag, en virksomhetsplan for de nedlagte kommunale avfallsdeponiene.

– Kort fortalt så legger den opp til at Bymiljøetaten i årene som kommer skal gjennomføre en rekke aktiviteter ved samtlige deponier som Bergen kommune har forvaltningsansvar for, forteller Klokkeide.

De fleste kommunale deponiene ble lagt ned på 1960- og 70-tallet, og siden da har det vært prøvd ulike tiltak for å hindre at miljøgifter havner på avveie.

Deponiet på Hjortland har flere ganger blitt utbedret, også i 2011.

– Det ble utført omfattende miljøsikringstiltak ved Hjortland avfallsdeponi i 2011. Blant annet ble deler av deponiet re-tildekket på grunn av setninger, og det ble etablert et nytt rørsystem for å lede bort rent overflatevann fra deponimassene, forklarer Klokkeide.

Akkurat hvilke tiltak som nå kreves på Hjortland vet man ikke ennå, for det er nettopp det som skal utredes.

– Det er planlagt en utredning av ny løsning for lokal sigevannsrensing. En slik utredning er planlagt med forberedelser/oppstart i 2022/2023. I denne forbindelse vil det også gjennomføres prøvetaking både opp- og nedstrøms deponiet. Dette vil gi et kunnskapsgrunnlag som er nødvendig for å vurdere oppfølgingen av deponiet i det videre, sier Klokkeide.

Konsekvensen av at renseanlegget ikke har fungert etter hensikten, er ifølge Klokkeide at utfordringen med utfelling av jern til omgivelsene ikke har blitt løst.

– Renseanlegget har vært et pilotanlegg for å teste ut en metode for mekanisk rensing av sigevann fra deponiet. Hovedmålet for anlegget var å redusere utslipp av jern, men dessverre har driften av anlegget vist at løsningen ikke var hensiktsmessig. De som har hatt drift på anlegget har derfor ikke anbefalt å videreføre løsningen slik den er i dag.

Klokkeide spesifiserer at det ikke er krav til rensing av sigevannet fra Hjortland, men at det er uheldig at løsningen ikke har fungert slik den skulle.

Bymiljøetaten vil derimot følge det opp, og det er årsaken til undersøkelsene de er i gang med.

Gå til forsiden ->