Bare Åsane er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer.

Denne fabrikken ble etablert i 1894 - nå er det et leilighetskompleks

Bildet er tatt i 1961 og da hadde veveriet bjørkeskog på taket. Foto: Widerøe's Flyveselskap A/S)

Bildet er tatt i 1961 og da hadde veveriet bjørkeskog på taket. Foto: Widerøe's Flyveselskap A/S)

På bildet ser vi Salhus Væverier som ble etablert i 1894.

Bildet er tatt i mai 1961.

Informasjonen under er hentet fra industrimuseum.no.

  • I 1894 het egentlig fabrikken Salhus Jaquardvæveri, før den fikk sitt endelige navn som Salhus Væverier A/S i 1909. Philip Clausen var en av grunnleggerne av Salhus Tricotagefabrik, som ble etablert i 1859, og som lå et steinkast unna Salhus Væverier. Emil Clausen, Philip Clausens andre sønn, ble disponent ved Salhus Tricotagefabrik, ved farens død i 1909. Familien Clausen var dermed sentrale på arbeidsgiversiden i tekstilindustrien i Salhus. Salhus Væverier og Salhus Tricotagefabrik var imidlertid to separate bedrifter.
  • Virksomheten ved Salhus Væverier omfattet veving, spinning, farging og appretur (etterbehandling av stoff). Det ble produsert ullstoffer for konfeksjonsindustrien, metervarer i ull og polyesterblandinger, ulltepper og flanelltepper.
  • I 1952 arbeidet det omkring 250 mennesker i fabrikken. Arbeiderne ved fabrikken fagorganiserte seg i 1945, sammen med arbeiderne i Salhus Tricotagefabrik. Salhus Væverier hadde i likhet med Salhus Tricotagefabrik en rekke arbeiderboliger i søndre Salhus.
  • Salhus Væverier ble slått konkurs i 1977. Den siste lederen for fabrikken var Amund Utne. Salhus Tricotagefabrik kjøpte konkursboet etter Salhus Væverier, og brukte fabrikkbygningen til lagerplass. Salhus Tricotagefabrik hadde også fabrikkutsalg i lokalene til veveriet. I 2008 ble det bygget leiligheter i det gamle fabrikkanlegget
Gå til forsiden ->