Bare Åsane er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer.

Hadde piknik på kirkegården: Nå svarer gravplassjefen

Gravplassjefen Inghild Hareide Hansen svarer på reaksjonene. Foto: Privat

Gravplassjefen Inghild Hareide Hansen svarer på reaksjonene. Foto: Privat

Det skapte sterke reaksjoner da en åsabu skal ha observert uvante aktiviteter på kirkegården Antveit gravplass til Åsane kirke, tidligere i april.

I en kommentar til Summetonen i BA skrev Tommy Nilsen at folk bruker kirkegården som en park, hvor de har piknik på gresset og lar unger og hunder slippes løs. I andre tilfeller skal han ha sett unger sykle rundt på kirkegården.

– Respektløst, mente flere.

Mens andre var uenige:

Gravplassjef Inghild Hareide Hansen er positiv til at flere enn de som har gravplass her, vil se innom området.  Foto: Cecilie Austvik

Gravplassjef Inghild Hareide Hansen er positiv til at flere enn de som har gravplass her, vil se innom området. Foto: Cecilie Austvik

– Dette viser at det er blitt mer normalt å oppholde seg i nærhet av graver på en anstendig måte, se mer avslappet på de dødes plass og med selvsagt rolig framferd kunne være en fin plass å ta en kopp kaffe/ matpakke og tenke på sine nærmeste som er gått bort!, skriver en annen.

Gravplassjef Inghild Hareide Hansen svarer på reaksjonene. Hun mener det er positivt at mange ønsker å ferdes på gravplassene i Bergen.

– Vi vet at mange bruker den og jeg har fått beskrevet av venner og kjente i Åsane at den blir sett på som en park. Vi er glade for gode tilbakemeldinger om gravplassen, sier hun til BÅ.

Kirkegården har porter i begge ender slik at en kan gå gjennom gravplassen og komme seg ut i friområdene nord ved Antveit.

Kirkegården har porter i begge ender. Foto: Cecilie Austvik

Kirkegården har porter i begge ender. Foto: Cecilie Austvik

– Vi tenker at dette er positivt ettersom flere enn de som har graver der, vil se innom gravplassen. Det kan være positivt med tanke på at en kan bli bedre rustet til fremtiden ved at en tenker over flere aspekter ved døden.

Til BA sier hun at det ligger i kulturen å bruke de veier og stier som er mulig å bruke.

– Gravplassene er ofte fine anlegg og en bruker de gjerne til rekreasjon eller for sorgbearbeidelse.

Det er er likevel ikke fritt frem for all aktivitet:

Ifølge Hareide Hansen er Gravplassmyndigheten avhengig av at brukerne av gravplassene tar hensyn til hverandre og at de forstår at de er på dette særlige stedet, hvor det er forankret i lov at de skal forvaltes med orden og verdighet. Målet er at gravplassene skal være egnet for ro og ettertanke.

– Om Gravplassene sier politivedtektene for Bergen det slik;  «På kirkegård er det forbudt å sykle og ake eller å drive sport, lek eller annet som ikke sømmer seg der.» Vi ville nok brukt andre begreper i dag, men essensen er: «På gravplassene tar vi det rolig!» Det er også en selvfølge at hunder skal være i bånd, uansett årstid.

I 2021 utvidet Åsane kirke kirkegården.  Foto: Cecilie Austvik

I 2021 utvidet Åsane kirke kirkegården. Foto: Cecilie Austvik

Gå til forsiden ->