Bare Åsane er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer.

Øvre-Eide Gård tildelt prestisjetung utmerkelse

Fylkesordfører Jon Askeland holdt tale under overrekkelsen av Olavrosa.  Foto: Martin Hjellestad

Fylkesordfører Jon Askeland holdt tale under overrekkelsen av Olavrosa. Foto: Martin Hjellestad

Øvre-Eide gård, som har vært i familien til Arild Nydegger Øvre-Eide i fem generasjoner, ble i dag tildelt den prestisjetunge utmerkelsen Olavsrosa.

Øvre-Eide gård ligger idyllisk til ved Jordalsvatnet, kun et steinkast fra E39. Gården har en rik historie som strekker seg tilbake til middelalderen, og Arild Nydegger Øvre-Eide har siden 1988 driftet gården.

– Vi er stolte og glade for utmerkelsen, som anerkjenner at vi har tatt vare på fortiden for fremtiden, sier Arild Nydegger Øvre-Eide.

Olavsrosa er et kvalitetsstempel som gis til kulturminner og kulturmiljøer som er spesielt godt ivaretatt og formidlet, og det er få steder i landet som har fått denne utmerkelsen.

Arild Nydegger Øvre-Eide mottok Olavrosa.  Foto: Martin Hjellestad

Arild Nydegger Øvre-Eide mottok Olavrosa. Foto: Martin Hjellestad

Bergens ordfører, Linn Kristin Engø, og Fylkesordfører i Vestland, Jon Askeland, holdt også taler under overrekkelsen, der de roste gården og betydningen av å bevare og formidle kulturarv i regionen.

Engå legger vekt på betydningen av at steder som Øvre-Eide gård blir anerkjent og synliggjort som verdifulle kulturskatter i lokalsamfunnet og for besøkende fra hele verden.

Deler av Øvre-Eide Gård.  Foto: MARTIN HJELLESTAD

Deler av Øvre-Eide Gård. Foto: MARTIN HJELLESTAD

Også leder for Åsane historielag, Marianne Herfindal Johannessen, gratulerte Øvre-Eide med utmerkelsen.

– Dette er utrolig stort for Bergen og Åsane. Plassen er som tatt rett ut fra nasjonalromantikken, og det er en plass med historie som har røtter helt tilbake til 1500-tallet, forteller Johannessen.

I dag er det seks fulltidsansatte og 30 deltidsstillinger på gården. Selv om det fremdeles er noe gårdsdrift på Øvre-Eide, blir gården også brukt til arrangementer som bryllup, konfirmasjoner, bursdager, julebord og gårdsbesøk.

Nesten like ved motorveien er en plass som minner om nasjonalromantiske bilder.  Foto: Martin Hjellestad

Nesten like ved motorveien er en plass som minner om nasjonalromantiske bilder. Foto: Martin Hjellestad

Gå til forsiden ->