Bare Åsane er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer.

Mister gården og hjemmet om Vegvesenet får det som de vil

Sjokk: Familien til Astrid Blindheim Husdal er sjokkerte over hvor nådeløse Statens vegvesen er. Foto: Daniela Elvebakk Mala

Sjokk: Familien til Astrid Blindheim Husdal er sjokkerte over hvor nådeløse Statens vegvesen er. Foto: Daniela Elvebakk Mala

I Hauglandsvegen bor sauebonde Astrid Blindheim Husdal. Gårdshuset er fra 1890-tallet og har vært hjemmet hennes i 30 år.

Dersom Statens vegvesen får godkjent sin trasé til ny E39, kommer den nye motorveien til å pløye rett gjennom gårdstunet og innmarken til Husdal.

– Usikkerheten er veldig vanskelig. Vi har stått i denne saken så lenge at på en måte hadde det vært lettere om det var bestemt. Men på den andre siden klarer jeg ikke å tenke den tanken heller, sier Husdal til Bare Åsane.

På gården bor det nå tre generasjoner som i lengre tid ikke har visst om de skal satse på gårdsdrift eller ikke.

– Det er jo helt forferdelig. Det er ikke lett å drive med sau eller bestemme seg for å satse slik det er nå.

At Statens vegvesen nå har bedt Bergen kommune godkjenne deres plan for ny vei i sin helhet kom som et sjokk på Husdal.

– Vegvesenet viser ingen nåde. Så selv om det er lite nytt i planen, kom det som et sjokk.

Bonden forteller om et sterkt engasjement i bygden, for om motorveien skal dundre gjennom Botn, er de langt fra alene om å bli berørt. Men nå vet hun ikke hvor mye kampånd de har igjen.

Om ikke politikerne og folket får Statens vegvesen til å snu om veivalget mellom Arna og Vågsbotn, vet ikke Husdal hvordan fremtiden vil bli for jordbrukssamfunnet fem minutter utenfor Åsane sentrum.

– Jeg kan ikke svare for neste generasjon, men nå er det vanskelig å se for seg at man kan fortsette. Og det gjelder ikke bare oss, men naboene også.

Gå til forsiden ->