Bare Åsane er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer.
Åsane

BT: Turgåer har funnet knokler i terrenget

Langfredag formiddag rykket politiet ut til Ervik etter at de hadde fått melding om funn av knokler i et skogholt.

Det var en turgåer med hund som skal ha oppdaget knoklene.

  • Dette meldte BT.

Knoklene skal ikke være nedgravde, men ligge oppe i dagen, ifølge politiet.

– Det tyder på at det er et menneskelik. Det ser ut som om det har ligget der lenge, sier operasjonslederen i Vest politidistrikt til avisen.

Det som skjer videre er at politiet vil gjøre flere undersøkelser på stedet.

Magnus og Robert satser på asiatisk trenddrikk i Åsane storsenter

Beklager, denne videoen finnes ikke lenger.

– Vi har kjøpt opp all inventaret og har tatt over fra de forrige eierne. Nå er det Bobatime som gjelder, sier en travel, men tilfreds Magnus Gjerstad (22) fra Osterøy.

Sammen med bestekompisen Robert Aaen (23) kunne de fredag ønske gjester velkommen til den nye butikken i Åsane storsenter.

– I dag har det vært kaotisk. Vi har fylt på varer, lært opp ansatte og har hatt litt uhell med drikkevarene. Men alt ordner seg etter hvert, sier ostringen og smiler.

Sammen driver også den unge duoen Actionzone på Sotra.

Magnus Gjerstad (th) og Robert Aaen satser på bobler og nudler i den nye butikken på Åsane storsenter.  Foto: Anders Totland

Magnus Gjerstad (th) og Robert Aaen satser på bobler og nudler i den nye butikken på Åsane storsenter. Foto: Anders Totland

Investert sparepengene sine

Bobatime selger primært boblete - en drikk som er veldig populært i Asia, men som har blitt trendy i våre trakter det siste året.

For de som undrer: Boblete er en leskedrikk hvor boblene, geleaktige kuler som er laget av tapioka, legges inn bunnen, for så å bli fylt opp med kald eller varm te, kaffe eller andre drikker.

– Jeg ante ikke hva boblete var før jeg investerte i Bobatime, sier Gjerstad, som tidligere var en av landets beste mellom- og langdistanseløpere i friidrett.

- Hvor mye har dere investert i butikken?

– Detaljer vil jeg ikke gi, men en god slant av sparepengene gikk med, sier 22-åringen, som til vanlig jobber på beslagfabrikken Lobas i Lonevåg, på Osterøy.

– De forrige eierne i Tea Fusion fikk det ikke særlig godt til. Hvordan skal dere lykkes?

– Hardt arbeid, god markedsføring, dyktige og smilende ansatte og et bredt utvalg med gode varer, kommer det lynkjapt fra gründer Aaen.

Tapiocakulene fyller bunnen av glasset. Disse kan spises.  Foto: Anders Totland

Tapiocakulene fyller bunnen av glasset. Disse kan spises. Foto: Anders Totland

Duoen har ansatt fire, fem personer, men er på utkikk etter flere medarbeidere, forteller Gjerstad, som i det daglige er produktingeniør hos beslagfabrikken Lobas i Lonevåg.  Foto: Anders Totland

Duoen har ansatt fire, fem personer, men er på utkikk etter flere medarbeidere, forteller Gjerstad, som i det daglige er produktingeniør hos beslagfabrikken Lobas i Lonevåg. Foto: Anders Totland

Magnus Gjerstad er også junior-NM-mester på 5000 meter, og hadde et mål om å satse på friidrett. Slik gikk det ikke.  Foto: Anders Totland (arkiv)

Magnus Gjerstad er også junior-NM-mester på 5000 meter, og hadde et mål om å satse på friidrett. Slik gikk det ikke. Foto: Anders Totland (arkiv)

Pipebrann på Vikaleitet

Foto: MARTIN HJELLESTAD

Foto: MARTIN HJELLESTAD

Klokken 15 melder brannvernet at det er pipebrann i et bygg på Vikaleitet i Åsane.

Brannvernet har rykket ut med to biler.

Oppdatering 15.30:

– Det var ingen åpne flammer da vi kom frem, og verken innsiden av huset eller pipen har fått skade. Vi gjør det vi kan nå, så har beboerne fått ild-forbud til feiere får undersøkt videre, sier brannmester i Åsane, Helge Brurås, til Bare Åsanes reporter på stedet.

Full aktivitet i Fysakhallen dagen før dagen

Lørdag åpner endelig Fysak i Åsanehallen. Tilbudet er for alle ungdommer som ønsker å komme innom for å drive med aktivitet i egen regi. Blant annet har det blitt bygd en stor skaterampe og et E-sportrom med 20 kraftige gaming-PC-er.

Fredag var det full aktivitet for å få alt i orden til åpningen. I videoen kan du se hvordan det så ut dagen før den offisielle åpningen.

Beklager, denne videoen finnes ikke lenger.

Fin flyt i torsdagsrushet

Beklager, denne videoen finnes ikke lenger.

Trafikken ser ut til å gå fint ut og inn av Åsane torsdag kl 16.

Bare ved Breistein er det, som vanlig, litt tendenser til kø.

Torsdag kl 16 Foto: google

Torsdag kl 16 Foto: google

Rolig i rushet

Fin trafikkavvikling onsdag ettermiddag. Foto: Kjell Arne Steinsvik

Fin trafikkavvikling onsdag ettermiddag. Foto: Kjell Arne Steinsvik

Sola skinner i Åsane og rushtrafikken er minimal i ettermiddag. Like før klokka 16 var det bare meldt om bittelitt kø ved Haukås, og ellers lite trafikk og gode kjøreforhold.

I natt skal det fryse på. Det er meldt et par minusgrader, så det blir kanskje glatt på veiene og is på frontruta i morgen. Men det betyr også at det er høytrykk og dermed blir det pent vær! Husk solbriller!

Det er to ting Sindre liker best med Åsane

Sindre Kalve Jonassen (35) synes golfbanen er noe av det mest positive med Åsane. Foto: Privat

Sindre Kalve Jonassen (35) synes golfbanen er noe av det mest positive med Åsane. Foto: Privat

Hva er det beste med Åsane? Vi i Bare Åsane har spurt en rekke innbyggere hva de mener.

Sindre Kalve Jonassen (35) jobber som service leder for IKEA Åsane. Han vil trekke frem to steder som er det beste med Åsane.

– Siden jeg jobber på den ene, med over seksten års erfaring, kommer jeg ikke utenom dette gule og blå bygget som omtrent alle har et forhold til etter hvert, sier han og trekker frem blant annet trivelige kunder og kjekke kollegaer.

– Jeg har også et stort engasjement for golf, så det andre steder jeg vil trekke frem som det beste med Åsane er at vi faktisk har en golfbane i denne nokså kuperte og folketette delen av Bergen.

Han sikter til Bergen golfklubb.

– Alle er velkommen, uansett alder og erfaring. Som eller i livet kan det å spille golf være en ber og dalbane, det går opp og ned og frustrasjonen kan i noen tilfeller være til å ta og føle på. Men, det er uansett kjempe kjekt og jeg anbefaler alle å prøve ut golf!

Bortvist etter påstått slåssing på bensinstasjon

Torsdag formiddag fikk politiet telefon fra Circle K-stasjonen på Hesthaugen. Der var det en person som skulle ha prøvd å stjele varer. Da han ble konfrontert med det, ble personen oppfarende og skal ha slåss med en ansatt på stasjonen. Gjerningspersonen gikk fra stasjonen i retning Åsane terminal, der han ble stoppet av politipatruljen.

Personen var ikke enig i at det var snakk om slåssing, så politiet vil innhente overvåkingsvideo fra stasjonen for å klarlegge hva som egentlig skjedde. Etter å ha pratet med personen, som er i trettiårene og kjent for politiet fra før, ble han bortvist fra området i ett døgn.

Varebilsjåfør måtte laste om og fikk gebyr for overlast

Kontrollørene på trafikksjasjonen i Åsane var onsdag i gang med å sjekke teknisk tilstand, vekt, dekk, kjetting, dokumenter og kjøre- og hviletid på tungbiler som passerte.

I løpet av kontrollen ble 62 biler penset inn til stasjonen.

Kontrollørene har nå særlig fokus på vinterutrustning. John Kåre Larsen i Statens vegvesen minner om at fra 1. november må kjøretøy over 3500 kg ha minst 5 mm mønsterdybde, og kjettinger skal være med.

Fra 15. november er det krav til 3 peak snow flake vinterdekkmerking på fremre styrende hjul og alle drivaksler. Resterende aksler skal være merket med M+S og tilhengere skal være merket med M+S.

– SVV kommer til å ha fokus kontroller på dette gjennom vinteren, sier Larsen.

Alle kjøretøy som var innom kontrollplassen onsdag, ble slått opp i vegvesenets kontrollsystem for å sjekke periodisk kontroll og forsikring.

I løpet av dagen ble det gitt bruksforbud til en varebil på grunn av overlast. Føreren fikk 3000 kr i gebyr og måtte laste om. Videre fikk fire biler påpekt tekniske mangler på grunn av feil vekter i vognkort, manglende registreringsnummer bak, feil med lys og feil på bremser. Det ble kjørt bremsetest på tre kjøretøy, noe som resulterte i to tekniske mangler.

Tre oppdrag på rappen for politiet

Klokka 12 mandag ringte en vekter på Åsane Storsenter politiet fordi en mann i slutten av førtiårene oppførte seg utagerende og aggressiv. Personen er en kjenning av både vekterne og politiet. Politiet rykket ut og bortviste mannen fra senteret, men det ble ikke opprettet sak.

To timer etter fikk politiet melding om at en person hadde blitt frastjålet et kamera av en person i samme område som stakk av i retning Horisont og Åsanehallen. Personen sprang etter, og politiet kom etter hvert til og klarte å ta mannen på fersk gjerning, så kameraet ble gjenforent med sin rettmessige eier. Tyven, en mann i trettiårene, er kjent fra politiet fra før. Han ble bortvist fra området.

I samme tidsrom fikk politiet enda en beskjed om tyveri. Denne gangen var det to personer på en butikk på Horisont som prøvde å stjele varer, men en vekter fikk stanset de før de forlot butikken. Siden de ikke hadde passert betalingspunktet, kunne de ikke anmeldes for tyveri. Likevel oppførte den ene seg ufint og prøvde å kaste en brusflaske på vekteren. Urokråkene forsvant før politiet kom frem, men flaskekasteren blir anmeldt. Politiet har navnet på vedkommende, som er i slutten av førtiårene.

God morgen!

Utsikt fra kontoret 24. januar 2023. Foto: Kjell Arne Steinsvik

Utsikt fra kontoret 24. januar 2023. Foto: Kjell Arne Steinsvik

I dag er det skikkelig grått, vått og mørkt ute. Ifølge værvarselet skal det være regn i hele dag og i morgen. Men så er det tross alt slutten av januar, så det er slik det skal være på denne årstiden på desse breddegrader. Likevel er det ekstra tungt for oss solhungrige B-mennesker å starte dagen med en slik utsikt.

Man kan trøste seg med at det nå blir lysere to minutter tidligere for hver dag som går, og det er bare 4 dager til helg, 72 dager til påskeferie og 148 dager til midtsommer!

Ett triks jeg har lært meg opp gjennom årene, er å prøve å legge inn en ferie til sydligere strøk når året er på det mørkeste og kaldeste – så om akkurat en måned i dag går turen til Asia i førti dager. Og dèt hjelper på humøret i dag! Pluss en kopp kaffe...!

I mellomtiden får vi konsentrere oss om Åsane og det som skjer her. Som alltid kan du tipse oss om smått og stort på tips@bareasane.no.

Tilbyr dusør for savnet katt

Katten MyLowe har vært savnet i en uke. Nå tilbyr matmor Vibekke Larsen Stendal dusør. Foto: Privat

Katten MyLowe har vært savnet i en uke. Nå tilbyr matmor Vibekke Larsen Stendal dusør. Foto: Privat

– Katten er så kjær for oss, så vi får ikke ro i sjelen før han er funnet, sier Vibekke Larsen Stendal.

Siden mandag 16. januar har hannkatten MyLowe (2 år) vært savnet fra øverst i Myrdalskogen i Åsane. Nå utlover matmor 5.000 kroner i dusør til den som klarer å finne katten.

Når Bare Åsane ringer Stendal for å høre hvordan det går med jakten, er hun ute og leter etter katten i Morvikbotn etter tips fra en beboer der.

– Jeg har vært ute og lett i tre kvarter og har fått tilgang til garasjeanlegget, men katten er ikke der. Han er sikkert veldig redd og viser seg ikke, seier Stendal.

Den siste uken har hun vært ute og lett flere ganger etter flere tips, men så langt uten resultat. Uansett er hun glad for alle telefoner hun får.

– Hver bomtur er bedre enn ingenting. Og vi håper han blir funnet, enten det er på ene eller andre måten. Om han har blitt påkjørt, er det ikke noe vi kan gjøre med det, men vi får i alle fall svar på hva som har skjedd.

Slik ser katten MyLowe ut. Katten er svært glad i kos og varme, så den har det sannsynligvis ikke så trivelig ute nå. Foto: Privat

Slik ser katten MyLowe ut. Katten er svært glad i kos og varme, så den har det sannsynligvis ikke så trivelig ute nå. Foto: Privat

Katten er veldig glad i varme, så Stendal tror ikke den har stukket av frivillig med tanke på at det er iskaldt og regn ute.

– Sannsynligvis har han blitt skremt av noe som har gjort at han har kommet for langt vekk fra hjemmet. Det er bare en skogstur over til Mordal, og så har han nok ikke greid å finne veien opp igjen, tror Stendal.

Dersom noen ser katten, anbefaler hun å observere den på avstand og ringe med en gang.

– Ikke prøv å fange den. Han er veldig glad i poser med kattesnop, så om man rasler med en slik vil han nok bli interessert. Kanskje er han så redd at han ikke tør å komme bort, så det er best å bare legge snopet fra seg og trekke litt vekk til vi kommer.

– Har MyLowe vært lenge vekk tidligere?

– I fjor vår var han vekk en knapp dag, men kom da tilbake. Nå har han vært vekke en hel uke, så det er helt unormalt. Særlig for årstiden, for han liker å være varm.

Byrådet skal behandle sykkelveien gjennom Åsane

Arbeidet med å lage ny sykkelstamvei går fremover. Foto: Bilde av meldingen som skal innom byrådet onsdag.

Arbeidet med å lage ny sykkelstamvei går fremover. Foto: Bilde av meldingen som skal innom byrådet onsdag.

Onsdag 25. februar skal bystyret i Bergen følge opp arbeidet med sykkelstamveien som er planlagt langs E39 fra Flesland til Åsane.

Det er to delstrekninger som er interessante for åsabuen: Delstrekningen som går fra NHH til Eidsvåg, og delstrekningen som går fra Eidsvåg til Vågsbotn.

Strekningen NHH-Eidsvåg er en del av reguleringsplanen for Bybanen sitt byggetrinn 5 til Åsane, delstrekning 3 Eidsvågstunnelen - Tertneskrysset.

Planen er å lage bybanetunnel med en parallell gang og sykkeltunnel fra NHH til Eidsvåg.

Sykkelruten med sykkelvei og fortau skal følge bybanen gjennom det vestlige løpet i Eidsvågstunnelen. Det nordre løpet skal omklassifiseres til lokal vei mellom Sandviken og Eidsvåg.

Denne løsningen er avhengig av at gjennomgangstrafikken på dagens E39 blir flyttet til en ny, forlenget Fløyfjellstunnel.

Sykkelveien vil ikke kunne bygges før trafikken er lagt om mot slutten av anleggsperioden for bybanen.

Delstrekningen mellom Eidsvåg og Vågsbotn er del av reguleringsplanen for Bybanen sitt byggetrinn 5 til Åsane, delstrekning 3 og 4.

– Strekningen mangler tilbud til gående og syklende i dag, med sykling kun i blandet trafikk, på smale fortau eller gang - og sykkelvei. Det er mye biltrafikk og kollektivtrafikk på strekningen, heter det i meldingen om sykkelstamvei.

Hovedsykkelruten vil følge vestsiden av Ervikveien, videre langs Griggastemma, Åsanemyrane på østsiden av C-tomten, og Litleåsvegen og Liamyrane til kanalen mellom Liavatnet og Forvatnet. Deretter krysser den kanalen på ny bro ved det framtidige bybanestoppet Nyborg.

I tillegg til hovedsykkelruten skal det også etableres lokalt sykkelnett i Åsane.

Reguleringsplanene skal behandles våren 2023 og byggestart vil være tidligst i 2024.

Hele meldingen om sykkelstamveien kan leses på Bergen kommune sine nettsider.

– Når kundene kommer til oss, må vi gjøre vårt beste for å prøve å ordne det de er glade i.

Shukri Helshani har drevet Skomakeren i arken i mer enn 17 år. Foto: Kjell Arne Steinsvik

Shukri Helshani har drevet Skomakeren i arken i mer enn 17 år. Foto: Kjell Arne Steinsvik

I mer enn 17 år har Shukri Helshani drevet skomakerforretning i Åsane senter. Butikken i hjørnet av B-bygget er ikke stor, men skomakeren har utnyttet plassen godt.

Veggene er dekt av nøkler av ulike slag og arbeidsbenken er full av verktøy og sko som skal repareres.

– Vi fikser det vi klarer. Vi sier ikke nei om vi klarer det, men store ting er det ikke plass til å ha her.

Helshani er en god, gammel altmuligmann som gjør sitt beste for å hjelpe kundene med små og store problemer.

I tillegg til skomakeriet, har han spesialisert seg på reparasjon og programmering av bilnøkler. Om man kommer med en gammel nøkkel som har sluttet å fungere, kan Helshani gjerne reparere den til en brøkdel av hva en ny vil koste hos et merkeverksted.

Nøkkelservicen er noe han måtte satse på i tillegg til skomakeriet, da markedet for slikt har blitt tynt med årene. I dag er det bare fire skomakere igjen i hele Bergen.

Helshani setter pris på at kundene kommer med sko som kan repareres i stedet for å kastes. Med enkle grep sliper, lapper eller limer han de så skoene holder i mange år til.

– En person som vil fikse et par sko, er gjerne glad i de. Da må vi gjøre en innsats for å få de opp å gå igjen.

Men ikke alt lønner seg – eller er mulig å reparere.

– Det er veldig stor forskjell på sko. Noen kan man nesten ikke ha borti maskinen uten at de går i oppløsning, sier Helshani.

Han forteller at enkelte sko kan se fine ut, men sålene er av en slik kvalitet at de klistrer seg til slipebåndet så det setter seg fast inne i maskina. Da må man bare kjøpe nye sko.

– Dette har produsentene gjort med overlegg, mener skomakeren.

Frank Binner fikk reparert skoen sin hos skomaker Helshani. Foto: Kjell Arne Steinsvik

Frank Binner fikk reparert skoen sin hos skomaker Helshani. Foto: Kjell Arne Steinsvik

Under intervjuet kommer en kunde for å hente en boksesko som hadde gått opp i limingen i hælen. Helshani finner frem skoen, som er ferdig limt og virker så godt som ny.

– Jeg bruker å gå innom her når jeg skal reparere sko. Det er ikke så mange av denne typer butikker igjen. Ellers må man inn til byen, sier Frank Binner, som sparte seg både tid, penger og arbeid på å få skomakeren til å se på saken.

– Jeg kunne kjøpt lynlim og satset på den hadde holdt, men den skulle stått i press og slikt, og hadde sikkert løsnet igjen etter en stund. Nå satser jeg på at dette holder bedre. Det ser veldig bra ut, sier Binner.

Helshani sier det er en sosial jobb, der han hver dag møter mange mennesker som han kan hjelpe.

– Det har blitt min hverdag og livsstil når man jobber så lenge på en plass. De aller fleste som vanker her kjenner meg etter 17 år, men jeg kjenner dessverre ikke alle. Det blir litt for mye for hodet mitt, smiler han.

Mange sko kan få forlenget levetid om skomakeren får se på saken. Men ikke alle sko er av en slik kvalitet at det lønner seg eller er mulig å reparere. Foto: Kjell Arne Steinsvik

Mange sko kan få forlenget levetid om skomakeren får se på saken. Men ikke alle sko er av en slik kvalitet at det lønner seg eller er mulig å reparere. Foto: Kjell Arne Steinsvik

Gjenbruksbutikk på flyttefot

Gunnar Rekdal jobber som frivillig i NMS Gjenbruk-butikken. Nå gjør han seg klar til flytting. Foto: Kjell Arne Steinsvik

Gunnar Rekdal jobber som frivillig i NMS Gjenbruk-butikken. Nå gjør han seg klar til flytting. Foto: Kjell Arne Steinsvik

Etter snart tre år i C-bygget i Åsane senter, pakker NMS Gjenbruk sakene sine og flytter. Riktig nok ikke så langt: de skal bare rett over veien til bygg B, der de har fått plass på gateplan like ved skomakeren.

Det nye lokalet blir omtrent samme størrelse som det gamle, men i tillegg til å være lettere tilgjengelig blir også romløsningen bedre.

– I dette lokalet er alt samlet i ett, noe som ikke er så tilfredsstillende. Spesielt fordi det ikke er noen plass å snakke personlig med folk som kommer innom, sier Grunnar Rekdal, som jobber frivillig i butikken.

Gjenbruksbutikken ble etablert i Åsane for snart tre år siden. Nå får de nye lokaler. Foto: Kjell Arne Steinsvik

Gjenbruksbutikken ble etablert i Åsane for snart tre år siden. Nå får de nye lokaler. Foto: Kjell Arne Steinsvik

En del av konseptet til NMS-butikkene er at de skal være en inntektskilde til humanitært arbeid, men også en samlingsplass.

– Alle butikkene har en kaffekrok, sier Rekdal.

Noen av fasilitetene i den nye butikken blir herre- og damegarderober, kontor, et stort lager og et adskilt pauserom der man kan ha samtaler uten at hele butikken hører hva som blir sagt.

Frem til butikken i C-bygget stenger ved månedsskiftet, prøver de å få unna mest mulig varer. I forbindelse med flyttingen skal de også skifte ut møblene og hyllene de bruker i utstillingene.

– Vi har enormt mye på lager. Ved å selge for halv pris nå, får vi kanskje mindre å flytte på, håper Rekdal.

– Og brukthandel er i vinden som aldri før?

– Ja, ungdommer som begynner på studier og skal ha utstyr til hyblene sine bruker å kjøpe møbler og kjøkkenutstyr. Og særlig jentene kjøper veldig mye klær. De foretrekker faktisk å kjøpe brukt i stedet for nytt. Både fordi det er en brøkdel av prisen, men også fordi de vil vise at de er miljøbevisste.

To jenter som kommer innom under intervjuet har kurs rett mot klesavdelingen. Venninnene Jasmin Kannakham og Mia Hauge Nepstad sier de ofte kikker etter klær i bruktbutikker, siden der kan dukke opp skjulte skatter som man ikke finner i kjedebutikkene.

– Det er mange som liker vintageklær, gamle ting og bøker. Her finner man gamle klær som ikke er i vanlige butikker. Vi bruker også å lete på Fretex og andre plasser, sier Kannakham.

Mia Hauge Nepstad og Jasmin Kannakham kjøper gjerne brukte klær, eller vintage som det også heter. I bruktbutikkene finner de ofte ting som ikke finnes i de store kjedebutikkene. Foto: Kjell Arne Steinsvik

Mia Hauge Nepstad og Jasmin Kannakham kjøper gjerne brukte klær, eller vintage som det også heter. I bruktbutikkene finner de ofte ting som ikke finnes i de store kjedebutikkene. Foto: Kjell Arne Steinsvik

– Et problem for yrkessjåførene

En helt naturlig plass å sette fra seg sparkesykkelen. Eller? Foto: Kjell Arne Steinsvik

En helt naturlig plass å sette fra seg sparkesykkelen. Eller? Foto: Kjell Arne Steinsvik

Malplasserte grønne sparkesykler har blitt et vanlig syn langs gatene de siste årene, og Åsane er intet unntak. En sparkesykkel som noen fant for godt å parkere midt i innkjørselen til et næringslivsområde i dag tidlig, står der fremdeles, til stor glede for bilene som skal inn og ut.

Et bilde av den kan være både humoristisk og irriterende.

– Tar du bilde av sparkesykkelen for å sende inn klage?

En budbilsjåfør med dårlig tid øyner et håp i det han ser kameraet.

– Nei, jeg jobber i Bare Åsane og tenkte å lage en liten anekdote om den.

– Den står veldig idiotisk til. Slikt er et problem for yrkessjåfører. Vi må av og til ut for å flytte de. Det har blitt bedre nå. Det var verre før. Men jeg har dårlig tid, så jeg må videre.

Kanskje noe å tenke på neste gang man setter sparkesykkelen «midt i trafikken».

Turen til Bir med søppel ble siste reis også for hengeren

Statens vegvesen holder øye med veiene. Her fra kontrollen på Salhusvegen torsdag. Foto: Statens vegvesen

Statens vegvesen holder øye med veiene. Her fra kontrollen på Salhusvegen torsdag. Foto: Statens vegvesen

Statens vegvesen sjekket torsdag 29 lette kjøretøy på en streifkontroll i bydelen.

Kontrollen startet ved idrettsplassen i Salhus, der de stoppet og kontrollerte kjøretøy som hadde mangler på lysene.

En bil ble avskiltet på stedet fordi den ikke var framsatt for periodisk kjøretøykontroll. Videre ble det bruksforbud på en tilhenger som manglet både bremser og sikkerhetswire.

Etterpå stoppet vegvesenet en bil på Steinestøveien. Bilen hadde et blinklys som lyste konstant. Dette må repareres og vises på trafikkstasjon.

Kontrollørene skreiv også ut noen mangellapper for knuste lykter.

Ved Bir på Salhusveien ble en bil med tilhenger uten lys stoppet. Det viste seg å være flere ting som ikke var i orden der, i tillegg til at kontakten ikke var tilkoblet. Ledningene var ikke koblet til baklysene og sikkerhetskjettingen var ikke riktig plassert. De var surret sammen med tau og strips. Lasten var heller ikke skikkelig sikret. Siden avfallsanlegget var like ved, ble kjøring inn på anlegget tillatt.

– Her endte både last og tilhengeren sine dager, opplyser Jens Olav Bertelsen i Statens vegvesen.

Det endte også med en anmeldelse.

Til sist ble en fører stoppet med et stort, laminert rosa førerkort av den gamle typen. Disse gikk ut på dato i 2022, og fra 15. januar får man gebyr om man fisker et slikt førerkort ut av lommeboken i en trafikkontroll.

Det ble en dyr tur for bilføreren som skulle til Bir for å kvitte seg med søppel. Foto: Statens vegvesen

Det ble en dyr tur for bilføreren som skulle til Bir for å kvitte seg med søppel. Foto: Statens vegvesen

App har så godt som fjernet matsvinnet

Butikkleder Frida Cathrine Aarli og medarbeider Grete Sundstø på Baker Brun i Åsane senter deler ut bakverk gjennom TooGoodToGo før de stenger for kvelden. Foto: Kjell Arne Steinsvik

Butikkleder Frida Cathrine Aarli og medarbeider Grete Sundstø på Baker Brun i Åsane senter deler ut bakverk gjennom TooGoodToGo før de stenger for kvelden. Foto: Kjell Arne Steinsvik

I Åsane er det mange som daglig bruker appen TooGoodToGo til å redde mat og spare miljøet. Det har ført til at lite mat går til spille.

En av de mest populære plassene for å hente overskuddsmat er hos Baker Brun i Åsane senter.

Bakerkjeden, som har 20 lokaliteter i Bergensområdet, var blant de første som tok i bruk TGTG-systemet da det kom til Norge. De har gjort seg opp gode erfaringer med konseptet.

Tidligere endte mat som var til overs på slutten av dagen opp som i overkant eksklusivt grisefôr. På grunn av appen, kommer bakverket nå mennesker til gode i stedet.

– Tidligere hadde vi en kontainer stående, der noen utvalgte grisebønder kunne komme og hente overskuddsmaten vår. Det har vi ikke nå lenger. Nå har vi TooGoodToGo, og prøver så godt vi kan å styre produksjonen i bakeriutsalget inn mot det, sier markedssjef Kari Wulf i Baker Brun.

TooGoodToGo fungerer ved at matbutikker og restauranter legger ut en estimert mengde matvarer de regner med å ha til overs på slutten av dagen. I forkant kan hvem som helst forhåndsbestille en matpose til redusert pris.

I desember i fjor solgte bakerkjeden 5.018 måltider (poser) med overskuddsmat gjennom TGTG-systemet. Totalt for hele året solgte de over 50.000.

Wulf sier at de fremdeles er nøye med å ikke produsere mer mat enn beregnet, selv om den ikke lenger går til spille.

– Vi kan ikke produsere opp for TooGoodToGo. Dette er overskuddsmat som er igjen i bakeriutsalget. Noen ganger er det ikke noe igjen, og andre ganger er det mye igjen. Det kommer an på hvor gode vi har vært på å beregne hvor mye som kommer til å gå den dagen.

Hva og hvor mye som er i posene varierer, men tilbakemeldingene er stort sett positive.

– Det er en forundringspose med overskuddsmat. Noen ganger får man bare et brød og to boller, andre ganger er det mange og spennende varer. Det varierer fra dag til dag, men verdien er uansett høyere enn det man har betalt.

Wulf legger til at de helt sikkert kommer til å fortsette med TooGoodToGo i fremtiden.

– Erfaringene er bare positive. Det er vinn for oss, og vinn for kunden.

Selger Yuki på Circle K er godt fornøyd med ordningen som gjør at de slipper å kaste mat. Foto: Kjell Arne Steinsvik

Selger Yuki på Circle K er godt fornøyd med ordningen som gjør at de slipper å kaste mat. Foto: Kjell Arne Steinsvik

Også på Circle K-stasjonen har de brukt TooGoodToGo i en årrekke. Butikkmedarbeider Yuki sier de daglig leverer ut matvarer som ellers hadde endt opp som svinn.

– I stedet for å kaste mat, kan vi selge det for en billig penge. Det er snakk om tre til fem poser daglig, men vi kan justere det opp til ti poser på dager der mye går ut på dato. Det er mest folk som kommer på kvelden, men vi har også utlevering i 14-15-tiden på hverdager. Da er det ikke like mange som henter, for folk er på jobb og har ikke muligheten til å komme.

Frisk morgen!

Slik ser det ut i Nordsjøen og langs Vestlandet i dag. Heldigvis demper kystlinjen mye av vinden fra sørøst. Foto: Screenshot/Windy

Slik ser det ut i Nordsjøen og langs Vestlandet i dag. Heldigvis demper kystlinjen mye av vinden fra sørøst. Foto: Screenshot/Windy

Håper alle har sovet godt i en usedvanlig vindfull natt!

Vestlandet er i dag preget av et stort lavtrykk som har passert over Shetlands-øyene og dradd med seg kraftig sønnavind i hele Nordsjøen. Vi får sende en tanke til de som har sin arbeidsplass til havs i dag.

I Åsane er det derimot litt roligere, med «bare» laber til frisk bris på utsatte steder. Dette kommer til å vare utover dagen, men så avtar det i kveld når lavtrykket drar videre nordover.

Kommer du over noe av interesse i løpet av dagen, kan du alltid tipse oss på tips@bareasane.no

Ny storbilkontroll med mange mangler

Tørr svingskive. Her måtte skiven smøres opp før videre kjøring. Foto: Statens vegvesen

Tørr svingskive. Her måtte skiven smøres opp før videre kjøring. Foto: Statens vegvesen

Bare en dag etter at Statens vegvesen hadde stor kontroll av tungbiler ved Bergen trafikkstasjon, ble det igjen skrevet flust med mangellapper.

Totalt ble 80 tunge kjøretøy dirigert inn til kontrollstasjonen i løpet av tirsdagen. Alle bilene ble veid og kontrollert for vinterutrustning (dekk og kjetting), pluss diverse dokumentkrav.

Denne gangen hadde kontrollørene fokus på bremser. Dette ble resultatet:

  • Fem sjåfører fikk advarsler for mindre brudd på kjøre- og hviletidsbestemmelsene.
  • Ett firma ble rapportert til foretakskontrollen for nærmere kontroll av sjåførenes kjøre- og hviletid.
  • Ett overlastgebyr på 7.400 kroner. Det ble gitt bruksforbud, så kjøretøyet måtte laste av en del før det fikk kjøre videre.
  • To bruksforbud for sikthindrende gjenstander i frontruta.
  • Ett bruksforbud for kjøring med tørr svingskive.
  • To bruksforbud for mangelfull sikring av gods.
  • Ett bruksforbud for ikke å ha medbrakt løyve under løyvepliktig rapport. Det ble også sendt en rapport til samferdselsmyndighetene på forholdet.
  • Ti tekniske mangellapper for diverse feil, blant annet på bremser, fartsskriver og en diesellekkasje.

Ni av kjøretøyene måtte gjennomføre en bremseprøve. Fire av desse hadde feil på bremsene.

Knekt innfestningsbrakett på hjelperamme. Foto: Statens vegvesen

Knekt innfestningsbrakett på hjelperamme. Foto: Statens vegvesen

Ungdommer lagde kvalme på ungdomsskole

I 12-tiden tirsdag rykket politiet ut til Blokkhaugen skole etter at en del ungdommer som ikke hadde tilknytning til skolen laget problemer der.

Ifølge operasjonsleder Tom Johannessen ved Vest politidistrikt oppførte ungdommene seg truende ved å rope og gestikulere til elever på skolen. Dette ble sett av lærere som varslet politiet.

Ungdommene stakk fra stedet før politiet kom frem. Patruljen bestemte seg for å være på skolen en stund i forebyggende øyemed.

– Ungdommene hadde kommet dit for å lage kvalm. Det er ugreit hvordan de har oppført seg, sier Johannessen.

Han opplyser at ingen ble skadd, men politiet har opprettet sak etter å ha snakket med ansatte på skolen.

Politiet har en formening om hvem som oppsøkte skolen, men vil ikke spekulere i bakgrunnen til hvorfor ungdommene reiste dit.

Spreke damer trosser regnværet

Ut på tur, aldri sur! F.v. Marthe Toppe, Laila Johnsen, Rita Hellesøe, Ingrid Nilsen og Bodil Eide. Foto: Kjell Arne Steinsvik

Ut på tur, aldri sur! F.v. Marthe Toppe, Laila Johnsen, Rita Hellesøe, Ingrid Nilsen og Bodil Eide. Foto: Kjell Arne Steinsvik

Hver uke møtes en sprek damegjeng for å gå på trimtur i Åsane.

Turene skjer i regi av Åsane Frivilligsentral, og er åpne for alle som har lyst å strekke litt på beina i nærområdet. Mosjonistene møtes utenfor U82 før de legger i vei på ukens turløype.

Ingrid Nilsen var mandag med for første gang. Hun fikk invitasjon gjennom Bodil Eide, som er tidligere arbeidskollega og nå en av turlederne.

– Hun sa jeg måtte komme hit. Nå blir det spennende å se. Jeg vet ikke helt hva jeg går til, sa Nilsen før start.

Rita Hellesøe har derimot vært med mange ganger siden tilbudet startet i høst. Hun kan forsikre om at rusleturene gjør det vel verdt å kle på seg og komme seg ut.

– Det er veldig kjekt. Jeg har litt problemer med beina, og så var jeg med på torsdagsturene tidligere. De er litt mer krevende, så jeg er veldig glad for at det har kommet et lavterskeltilbud. Det er helt topp, sier Hellesøe.

– Hva får du ut av en slik tur?

– For meg er det det at jeg får litt selskap på denne faste turen. Det er sosialt og kjekt. Jeg går også på strikkekafeen på tirsdagene, så jeg har brukt frivillighetssentralen lenge.

Turleder Bodil Eide er en av tre frivillige som rullerer på å lose gjengen på tur. Hun ønsker flere velkommen til å bli med.

– Det er bare å møte opp og ta med godt humør. Dette er en rusletur, i ordets rette forstand. Det er ikke noe høyt tempo. Da kan man heller gå på mandagsturer og torsdagsturer for de spreke. Vi er spreke vi også, på vår måte, men det viktigeste er å komme seg ut og rusle litt.

Og etter turen er det anledning til å prate videre om det man ikke fikk tid til underveis.

– Vi avslutter som regel på kulturhuset der vi tar en kopp kaffe og skravler litt, sier Eide.

Stig Van Eijk gjør comeback i Eurovision

Det er hele 24 år siden Stig Van Eijk trollbandt den norske befolkningen med sangen "Living my life without you". Nå skal åsabuen igjen entre den store ESC-scenen. Foto: Martine Sagmyr Selle (arkiv)

Det er hele 24 år siden Stig Van Eijk trollbandt den norske befolkningen med sangen "Living my life without you". Nå skal åsabuen igjen entre den store ESC-scenen. Foto: Martine Sagmyr Selle (arkiv)

Det er 24 år siden åsabuen vant den norske Eurovision-finalen med sangen «alle» kan - «Living my life without you».

Nå gjør 41-åringen comeback på den norske ESC(Eurovision song content)-scenen med den reggae-inspirerte låten «Someday».

Han blir å se i tredje delfinale i slutten av januar. I år kjemper 21 låter om å representere Norge i ESC i Liverpool i mai.

I 1999 ble Van Eijk nummer 14 i Israel med 35 poeng. Et år svenske Charlotte Nilsson vant.

God og kald morgen!

Utsikt fra BÅ-kontoret på morgenkvisten. I dag, 3. januar, står sola opp kl 09:43. Foto: Kjell Arne Steinsvik

Utsikt fra BÅ-kontoret på morgenkvisten. I dag, 3. januar, står sola opp kl 09:43. Foto: Kjell Arne Steinsvik

God morgen, godtfolk! Det er en kald og rolig januarmorgen i Åsane. Vi håper du har kommet godt i gang med det nye året.

Den tredje dagen i 2023 starter med litt glatte fortau og parkeringsplasser, så vær forsiktig. Ut over dagen skal det heldigvis (?) bli mildere, så da blir det tryggere å ferdes både til fots og til hjuls.

Har du tips til noe spennende som skjer i bydelen i dag, ikke nøl med å kontakte oss på tips@bareasane.no

Dette er kravene for å starte pub i Åsane

Blir det fotballpub i Åsane? Formelt sett er det ingenting i veien for å prøve. Foto: AI-generert (Midjourney) bilde  av hvordan en sportspub i Åsane kunne sett ut.

Blir det fotballpub i Åsane? Formelt sett er det ingenting i veien for å prøve. Foto: AI-generert (Midjourney) bilde av hvordan en sportspub i Åsane kunne sett ut.

Forslaget om at det bør etableres en bydelspub i Åsane har skapt engasjement blant åsabuene. Mange ønsker tydeligvis å besøke et slikt establissement, men hva må til for å realisere idéen?

Nestleder Bent Erik Lundø på kontor for skjenkesaker i Bergen kommune sier det ikke er noen formelle hindre for å etablere en pub i Åsane.

– Normalt sett vil jeg tro det går greit, sier Lundø til Bare Åsane.

– Fra politisk hold er det tatt med i retningslinjene at man ønsker å få litt mer ut i bydelene for å motvirke større konstallasjoner av skjenksteder i sentrum. Det er sikkert veldig greit for de som bor i nabolaget og kan gå hjem.

Av formaliteter kreves det blant annet at det oppnevnes en styrer og en stedfortreder som begge må ta kunnskapsprøver i alkoholloven, og styreren må avlegge etablererprøve på kontoret for skjenkesaker. I tillegg må de ha godkjent vandelsattest.

Søknaden blir også vurdert av Skatteetaten, politiet og sosialtjenesten. Er det snakk om et helt nytt skjenkeløyve, er det byrådet som fatter vedtak og således bestemmer hvorvidt søknaden skal innvilges.

– Man må søke og finne ut hvilken dokumentasjon man trenger. Så må man ha et lokale som man enten eier eller har gyldig leiekontrakt for. Og lokalet må være regulert til slik virksomhet. Har det for eksempel vært frisørsalong der tidligere, må man søke om bruksendring, sier Lundø.

– Kan en pub ligge inne i et kjøpesenter?

– Man kan ikke ha den som en øy midt inne i kjøpesenteret. Sportsbaren i Oasen ligger helt i enden og har egen inngang. Man er da ikke avhengig av kjøpesenterets åpningstider.

Fantastiske Veten

Foto: Bjørn Bull Wingaard

Foto: Bjørn Bull Wingaard

Et eller annet sted der nede er Åsane bydel, skriver Bjørn Bull Wingaard.

Han har tatt dette flotte bildet av Veten i Åsane. Har du også lyst ut på tur, men er usikker på hvor du vil ta turen? Vi har samlet masse turtips. Klikk deg inn her!

Har du et fint bilde fra Åsane som du ønsker å dele med resten av leserne våre? Merk det gjerne med #Bareåsane på Instagram eller send det til tips@bareasane.no.

Lone liker at det er kort vei til alt i Åsane

Vi i Bare Åsane har spurt en rekke folk hva det aller beste med Åsane er.

Styreleder for Åsane håndball, Lone Haugsvær (57), liker at det er kort vei til alt i Åsane.

Når hun ikke holder på med håndballaget, jobber hun som seniorkonsulent for NHH Executive.

– Det er mange gode turområder i Åsane. Om du tenker på shopping, finner du det meste på Åsane Senter og Horisont.

– Åsane er den beste bydelen i Bergen!

Tone Mikalsen. Foto: Privat

Tone Mikalsen. Foto: Privat

Vi i Bare Åsane har spurt en rekke folk hva det aller beste med Åsane er.

Tone Mikalsen (63) jobber som people and culture generalist ved Ikea. Hun er ikke tvil om at Åsane er den beste bydelen i Bergen.

– Vi har flotte fjell og gode turmuligheter, ny flott videregående skole, kulturskole og kulturtilbud.

Hun påpeker også at Åsane har Åsane Arena, flere flotte handlesentre og treningssentre. Og ikke minst er Åsane den eneste bydelen som har Ikea.

– Det er en fantastisk arbeidsplass med godt arbeidsmiljø og gode muligheter for utvikling, seier hun stolt.

Historisk opprykk for Åsane-damene – fikk hjelp av naboene i vest

Åsane damer skal spille i Toppserien i 2023! Foto: Jan Kåre Ness/NTB

Åsane damer skal spille i Toppserien i 2023! Foto: Jan Kåre Ness/NTB

Til tross for at Åsane gikk på en smell (0-2) i siste hjemmekamp for sesongen mot Lyn, skal altså Åsane spille mot Brann, Arna-Bjørnar, Vålerenga og Rosenborg kommende sesong.

Opprykket ble klart da rival Arna-Bjørnar slo Avaldsnes 3-1 på Arna Idrettspark søndag.

Nå er det fire poeng ned til Tromsø som innehar den viktige kvalikplassen. Og med én kamp igjen, så kan ikke oransjetrøyene rykke ned.

Aldri før har Åsane-damene spilt i den øverste divisjonen.

Slåsskamp på Åsane terminal

Klokken 00.18 natt til søndag fikk politiet melding om en slåsskamp på Åsane terminal.

Politiet ankom så stedet og fikk kontakt med en mann som hadde fått mindre skader, melder Vest politidistrikt.

Politipatruljer skal ha søkt etter mistenkte og flere involverte i etterkant av voldshendelsen.