Det ble transportert seks 200 liters fat uten å medbringe påbudt transportdokument og utstyr. Foto: Statens vegvesen
Statens vegvesen hadde i natt tungbilkontroll ved Bergen trafikkstasjon. Totalt var 55 tunge kjøretøy innom kontrollen med følgende resultater:
Et overlastgebyr på kr 3350. Kjøretøyet fikk bruksforbud og måtte lastes av/om før videre kjøring.
Et bruksforbud for 800 kg overlast.
Fire advarsler for mindre brudd på kjøre- og hviletid.
En anmeldelse for brudd på kjøre- og hviletid. Det var her snakk om manglende pålagt etterregistrering av arbeid.
En anmeldelse i forbindelse med ADR-transport (farlig gods). Det ble her fraktet seks 200 liters fat med etsende væske uten å medbringe påbudt transportdokument. Ved den samme transporten manglet også skriftlige instruksjoner, og en del av det pålagte utstyret som skulle følge transporten. Det ble gitt bruksforbud fram til dokument og utstyr var på plass.
Et bruksforbud for mangelfull merking av spesialtransport (her manglet lang last-skiltet bak på vogntoget).
Et bruksforbud for mangelfull sikring av gods.
Et kjøretøy var begjært avregistrert for manglende PKK-godkjenning (EU-kontroll). Kjøretøyet ble avregistrert og fikk kjøreforbud.
En rapport til Skatteetaten for manglende/feil vektgrunnlag for betaling av vektårsavgift ved trekking av tilhenger (over 3500 kg).
Totalt ble det to anmeldelser, ett overlastgebyr, seks bruksforbud, én avskilting, to kjøretøy med skriftlige mangler, to brudd på kjøre- og hviletid, og ett brudd for kjøretøy med farlig gods.
Påskeferien er like rundt hjørnet. I år skal 36 prosent av befolkningen tilbringe tid på egen eller andres hytte i påsken. Det tilsvarer 1,5 millioner nordmenn.
– Utfarten begynner i morgen fra klokken 12.00 til 16.00 og vil øke mer utover dagen. Det kan også bli en del trafikk på lørdagsmorgenen, sier trafikkoperatør Jenny Nilsson til BÅ.
Trafikkoperatøren sier også at onsdag og torsdag kan by på det samme trafikkbildet. Da, som i morgen, har mange jobbet halv dag.
Trafikkoperatøren gir deg tips til hvordan å forberede seg til påsketrafikken:
– Folk må gjerne prøve å kjøre når de oppfatter at det er litt roligere. Gjerne planlegg turen og følg med på værmeldinger og vegmeldinger, og kjør etter forholdene. Ha godt skodd på bilen og gode dekk, full tank og mat og drikke. Vis hensyn.
– Vi har ingen å miste. Det er bedre å kjøre senere enn å ikke komme frem.
Dersom værmeldingen slår inn, kan vi forvente oss ganske greie forhold de nærmeste dagene.
Prosjektleder for Belte i buss, Ingvild Ryengen-Bjerke. Foto: Henriette E. Busterud
Neste uke gjennomfører Statens vegvesen beltekontroller over hele landet for å rette søkelyset mot viktigheten av bruk av belte i buss.
– Det skjer heldigvis sjelden større bussulykker, og buss oppleves som et «trygt» transportmiddel. Samtidig er skadepotensialet stort ved usikrede passasjerer dersom uhellet er ute. Budskapet vårt er derfor der det er belte – bruk det, sier Ingvild Ryengen-Bjerke i Statens vegvesen.
En spørreundersøkelse gjennomført på oppdrag fra Statens vegvesen i 2021 viser at ca. 70 prosent rapporterer selv at de bruker belte i buss.
– Bussjåføren anslår at mindre enn halvparten av busspassasjerene bruker belte i bussen når dette er montert. Det tyder på at beltebruken i buss er altfor lav, og det er derfor viktig å øke både kunnskapen og bevisstheten hos folk generelt om viktigheten av å bruke belte også i buss, sier Ryengen-Bjerke.
Har du ikke på deg beltet i busser som har det tilgjengelig, risikerer du å få en bot på 1500 kroner.
– Det er høy aksept for påbud om bruk av belte i buss, men bevisstheten i øyeblikket er likevel lav. Bruk av belte i buss holder deg på plass i setet, slik at du ikke er til fare for andre eller deg selv dersom det skulle skje en ulykke, sier Ryengen-Bjerke.
Motorsykkelsesongen nærmer seg. Også kontrollørene i Statens vegvesen får kjenne på det. Tirsdag hadde de kontroll på Hylkje.
– Flere henter de to-hjulede kjøretøyene ut fra vinterlagring, skriver Mikael Weisz Breistein ved Statens vegvesen.
En ung fører av en lett MC fikk i dag en kontrollseddel med feil som må utbedres og vises ved trafikkstasjonen.
– Det var et uoriginalt eksosanlegg, speil uten e-merking, uoriginale bremsehendler og skiltvinkel som ikke er innenfor forskriftens krav til 30 grader. Det var også kjennemerker/skilt som ikke er forskriftsmessig plassert.
Statens vegvesen har ofte kontroll på Bergen trafikkstasjon. (Arkivbilde) Foto: MARTIN HJELLESTAD
Før nattens kontroll der det kun ble funnet én feil blant 33 tyngre kjøretøy , så hadde vegvesenet også en kontroll på dagtid. Her ble 150 tyngre kjøretøy kontrollert, og politiet promilletestet 119 av sjåførene.
– Vi er nå i perioden for vinterutrustning på kjøretøyene og Statens vegvesen kommer til å ha fokus kontroller på dette gjennom vinteren. Hovedfokuset i dagens kontroll har vært på teknisk, vekt, dekk, kjetting, dokumenter og kjøre- og hviletid.
Politiet var også med på kontrollen for å ta promillesjekk førerne av tungbilene.
– 119 av sjåførene ble testet, og ingen av disse hadde promille. Dette var et gledelig resultat, sier John Kåre Larsen i vegvesenet.
Slik ble kontrollresultatet:
Bruksforbud:
1 stk. lastebil fikk bruksforbud på overlast, og et gebyr på kr. 3800. Avlastning før videre kjøring.
1 stk. kjøretøy fikk bruksforbud på overlast, ikke gebyrpliktig. Avlasting før videre kjøring.
2 stk. kjøretøy fikk tekniske mangler etter test av bremser.
Teknisk mangellapp:
1 stk. kjøretøy fikk teknisk mangel på feil med parkbrems til tilhenger.
1 stk. kjøretøy fikk teknisk mangel grunnet feil med bremser på tilhenger.
1 stk. kjøretøy fikk teknisk mangel på feil med lys.
Kjøre- og hviletid:
1 fører ble kontrollert på kjøre- og hviletid, alt ok her i dag.
Når kontrollørene fra Statens vegvesen har tungbilkontroll, bruker det ofte å være mye å sette fingeren på. Mandag kveld var det bare èn bil som fikk mangellapp.
Kontrollørene på trafikksjasjonen i Åsane var onsdag i gang med å sjekke teknisk tilstand, vekt, dekk, kjetting, dokumenter og kjøre- og hviletid på tungbiler som passerte.