Bare Åsane er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer.
Trening

Toppe har fått sitt første treningssenter: – Vi kan tillate oss å ligge litt utenfor Åsane sentrum

Distriktssjef Anders Melvær (t.v) sammen med EVO Toppes personlige trenere: Oliver Bottolfs, Mattis Urdal, Bertine Roaldsøy og Kristoffer Øvreås  Foto: MARTIN HJELLESTAD

Distriktssjef Anders Melvær (t.v) sammen med EVO Toppes personlige trenere: Oliver Bottolfs, Mattis Urdal, Bertine Roaldsøy og Kristoffer Øvreås Foto: MARTIN HJELLESTAD

Mandag 20. mars åpnet Toppes første treningssenter. Dette er det 57 senteret til EVO i Norge, og det sjette senteret i Bergen. Senteret er på cirka 500 kvm, og holder til ved siden av matsentralen.

– Hva var begrunnelsen når dere valgte å åpne senter på Toppe?

– Det er litt forskjellige ting til grunn. Vi er avhengig av at det bor folk i området vi åpner et senter, det er førsteprioritet. Så må vi se på konkurransesituasjonen, sier markedssjef Andreas Skjetne og legger til:

Markedssjef Andreas Skjetne. Foto: MARTIN HJELLESTAD

Markedssjef Andreas Skjetne. Foto: MARTIN HJELLESTAD

– Vi har lange åpningstider og litt mindre treningssentre som gjør at vi ikke trenger så stort kundegrunnlag som større treningssentre gjør når man har fullsortiment med saltimer og diverse. Skal du ha et bredere tilbud må man ha mye flere folk. Dette gjør at vi da ikke trenger å ligge inne i Åsane-sentrum, men kan tillate oss å ligge litt utenfor, der det kanskje ikke er så mange mennesker som sogner til, men at det er folk som bor i nærheten.

Treningssenteret er på cirka 500 kvadratmeter.   Foto: MARTIN HJELLESTAD

Treningssenteret er på cirka 500 kvadratmeter. Foto: MARTIN HJELLESTAD

– Har dere et mål om antall medlemmer?

– Ja det har vi. Vi åpnet i dag med over 500 medlemmer, og det er en veldig god åpning for oss. Vi er fornøyd med å at så mange har meldt seg inn på forhånd, så har vi plass til godt over 1000 medlemmer, sier Skjetne.

– Hva skiller dere fra andre sentre?

– Vi er et litt annerledes treningssenter. Blant annet har vi ikke saltimer, som betyr at vi ikke har spinning og zumba, for eksempel. Det gjør at det ikke kommer 30 mennesker her samtidig. Da trenger ikke vi å dimensjonere for at de skal varme opp, eller dimensjonere for at alle de skal i garderoben samtidig. Da kan vi spare litt på totalareal. Så har vi heller ikke resepsjon, da alle fikser egne medlemskap på nett og bruker brikke for å komme seg inn. Det gjør at vi kan bruke mer plass til trening, og ha litt dyrere apparater.

Foto: Martin Hjellestad

Foto: Martin Hjellestad

– Hva syntes du om senterets sluttresultat?

– Jeg er vant med å se bygg som ikke er et treningssenter, der det plutselig er et treningssenter noen måneder etterpå. Sånn var det også her. Første gang du kjører inn her tenker man ikke akkurat at det skal komme opp et flott treningssenter, og vi er veldig godt fornøyd med resultatet.

– Hva tenker du på konkurransen med andre sentre?

– Vi kjenner godt på det i treningsbransjen. Det er en stor konkurranse internt mellom kjedene, men vi håper at vi tilbyr noe nytt og annerledes, som også er bærekraftig. Her i området er det nok ikke så stor sjanse for konkurranse.

EVO holder til ved Matsentralen.  Foto: Martin Hjellestad

EVO holder til ved Matsentralen. Foto: Martin Hjellestad

– Man skal ha litt flaks i livet

Her ser du «Bækkalokket» løpegruppe fra Åsane, fordi de møtes ved et bekkalokk for å trene sammen. Fra venstre: Johannes Lunde, Frode Eikeland (Fri), Asbjørn Kvernrød, Tor Hjelmeland og Roger Angelvik (også han fra Fri). Foto: Anders Totland

Her ser du «Bækkalokket» løpegruppe fra Åsane, fordi de møtes ved et bekkalokk for å trene sammen. Fra venstre: Johannes Lunde, Frode Eikeland (Fri), Asbjørn Kvernrød, Tor Hjelmeland og Roger Angelvik (også han fra Fri). Foto: Anders Totland

I 35 år har Fri invitert den lokale mosjonseliten til karuselløpene på Espeland. «Karuselløp» er flere løp gjennom en sesong hvor målet er å motivere flere til å utfordre seg selv. Det er samme distanse, og som regel blir man premiert om man fullfører alle sammen.

For veteranene i «Bækkalokket» fra Åsane betyr karuselløpene noe ekstra.

– Det er god trening. Vi har det kjekt sammen og støtter hverandre, sier 77-åringen Johannes Lunde, som imponerte med tiden 24,03, på 5000-meter.

Kompis Tor Hjelmeland fra Viking er fornøyd med sin bestenotering. 27 minutter og 46 sekunder.

– Vi er til sammen over 300 år i «Bækkalokket», kommer det lattermildt fra pensjonisten.

– Hva er oppskriften?

– Det er vanskelig å si. Man må ha litt flaks i livet og være måteholden med alkohol og røyk. Men det aller viktigste er å komme seg opp av sofaen. Det er den verste fienden. Det aller beste er at man er i bevegelse, sier han og smiler.

Steinar får åsabuer opp av sofaen: – Dette er min midtlivskrise

Foto: Privat

Foto: Privat

- Og jeg elsker det, skriver Steinar Olson Trædal (42) på Bergen City Marathon sine sider. For dem er han ambassadør.

Mosjonisten startet opp Instagramkontoen Steinars.Midtlivskrise i august. Der spør folk om tips til intervaller og hvordan å komme i gang med treningen.

Også foreldrene til klassekamerater av hans to barn, er inspirert av Trædal.

- Det er gøy hvis enda flere blir med, sier mosjonisten.

Løpingen startet etter en skulderskade som gjorde at han måtte sykmelde seg i 2017. Han ser tilbake på en tid med usunn mat og drikke.

- Vekten viste 16 kilo mer enn sist. Jeg trekker pusten, og ser inn i speilet og kjenner ikke helt igjen den personen som står der i kun bokseren, skriver han i innlegget.

- Jeg fikk litt sjokk. Jeg tenkte at nå må jeg faktisk gjøre noe, sier han til BÅ.

Dagen etter erkjennelsen, lette han etter joggeskoene.

Foto: Privat

Foto: Privat

- Etter hvert begynte jeg å løpe for å komme meg i form igjen. Løpingen var lett tilgjengelig. Så ble jeg bitt av basillen.

Noen måneder senere er han 20 kilo lettere. I dag trener han 3-4 ganger i uken, og har en rekord på 1:43 på halvmaraton.

- Løpingen betyr mye for meg. Det gir meg terapi å komme seg ut, og en alenetid i en ellers hektisk hverdag. Jeg liker at man konkurrerer mot seg selv, og ikke sammenligner seg med andre.

- Hvilke tips har du til dem som trenger et dytt opp fra sofaen?

- Det er lurt å ha en liten plan i hodet og lage et skikkelig program. Samtidig må man ikke overdrive, da kan man påføres belastningsskader.

Han tipser også om at det eksisterer flere karuselløp i byen som foregår flere ganger årlig. Her kan alle folk i alle nivåer melde seg på for tips og triks til løpingen.

- Det kan være vanskelig for folk å finne tiden til å løpe, men man har tid likevel, sier han og legger til at det aldri er for sent å begynne uansett alder.

Han trekker frem løypene Fjellveien, Dale Oen og Liavatnet som favoritter.

- Jeg angrer aldri på å ha trent, sier han.

Nå trener han mot halvmaraton 29. april.

- Med en gang du får på startnummeret skjer det noe med deg. Det gir et adrenalinkick og sommerfugler. Folk står rundt og klapper og heier.

Foto: Privat

Foto: Privat

- Vi vet hvor viktige disse treningsgruppene blir for mange

Foto: Privat

Foto: Privat

I Åsane har det dukket opp et nytt treningstilbud. På treningstilbudet Bli Sprekere, finnes ikke press. Her er det ingen speil, bare instruktører som veileder med treningsprogram, utstyr og musikk.

– Her kan de være seg selv. Dette tilbudet passer for alle, sier Trudi Jemine Aaltvedt som er aktivitetskonsulent i Bedriftsidretten Vestland.

Det populære tilbudet finnes allerede rundt om i landet. I Vestland tilbys styrketimer, kondisjonstimer og hverdagsyoga for hvermannsen.

Det var en tidligere deltaker som etterspurte tilbudet for Åsane.

– Her er alt fra baseøvelser med kroppsvekt, men også introduksjon av vekter for de som har vært der en stund. Instruktørene er kurset i å tilrettelegge for at alle skal mestre og ha det kjekt, sier Aaltvedt og legger til:

Foto: Privat

Foto: Privat

– Det skal bare være kjekt, og det skal gi en litt annen vibbe enn et treningssenter. Tilbudet skal være et lavterskeltilbud som skal nå også dem som ikke liker å gå på treningssenter, dem som trenger en litt annen motivasjon, en fast gruppe og å bli en del av et fellesskap.

Treningen er altså for alle mulige folk i alle aldre. Instruktørene har kunnskap til å også kunne utvikle deltakere videre.

– Vi vet hvor viktige disse gruppene blir for mange. Det er flere som er med år etter år. Her kan de være seg selv, og trene uanstrengt sammen med andre.

Aaltvedt har troen på at tilbudet vil slå an også for åsabuer.

Treningene vil foregå hver onsdag fremover, på Kalvatræet skole.

Her kan du lese mer om tilbudet.

BÅ skal ta en prat med deltakerne.

Foto: Privat

Foto: Privat

Strømmer til gratis utetrening

En god gjeng møter opp hver mandag for en times trim ved kulturhuset. Foto: Kjell Arne Steinsvik

En god gjeng møter opp hver mandag for en times trim ved kulturhuset. Foto: Kjell Arne Steinsvik

Den første gangen Frisklivssentralen inviterte til utendørs trim i Åsane, møtte et tjuetalls personer opp. Siden har det bare ballet på seg. Mandag kom hele åtti sprekinger for å få opp pulsen og strekke på armer og bein.

– Jeg er med for å få mosjon. Dette er et flott opplegg. Nå blir vi spreke. Jeg kommer til å fortsette med dette til jeg blir hundre år, sier Aslaug Myrmel.

Hun er en av deltakerene som har vært med på Frisklivssentralen sine Finn Formen-utetreninger siden de startet i Åsane i august 2021.

Myrmel liker å holde seg i form. Hun har vært turleder i Bergen turlag i tolv år og benytter seg av det hun kan av aktiviteter i nærmiljøet.

– Er det nok akvitivetstilbud i Åsane?

– Ja, mandagene er det også fotturer for de sprekeste, tirsdag skal jeg på senioruniversitetet, onsdagene er det svømming på Stemmemyren og torsdagen er det ny fottur, sier hun.

Aslaug Myrmel møter opp hver gang det skjer noe på aktivitetsfronten i Åsane. Foto: Kjell Arne Steinsvik

Aslaug Myrmel møter opp hver gang det skjer noe på aktivitetsfronten i Åsane. Foto: Kjell Arne Steinsvik

Akkompagnert av musikk fra boomblasteren roper og viser instruktør Ann-Kristine Rolland dagens forsamling hvordan de skal gjennomføre øvelsene. Her blir de fleste ledd bøyd og tøyd i et tempo som passer for de fleste.

Snittalderen er godt oppe i årene, men alle er velkomne til å være med. Noen ganger hender det at skoleelevene henger seg på treningen.

Assisterende instruktør Astrid Nøstedal og leder/instruktør Ann-Kristine Rolland i Frisklivssentralen. Foto: Kjell Arne Steinsvik

Assisterende instruktør Astrid Nøstedal og leder/instruktør Ann-Kristine Rolland i Frisklivssentralen. Foto: Kjell Arne Steinsvik

Rolland synes det er kjekt at antallet som møter opp stiger jevnt og trutt.

– Åsanefolket har vært fantatiske. Utetreningen finnes i nesten alle bydelene i Bergen, men det er her vi har hatt mest oppslutning.

Finn Formen Utetrening er et lavterskeltilbud der det eneste kravet er at man møter opp.

– Det koster ingenting. Man møter bare de gangen det måtte passe, og man gjør de øvelsene som passer sin kropp, sier Rolland.

Hun tror deltakerne får mye igjen for innsatsen.

– Frisklivssentralen arbeider med forebyggende helsetjeneste. Vi ønsker at folk skal ha det bedre både fysisk og pyskisk, og trening hjelper der. Det er viktig å trene på balanse og styrke. Visst trening var en pille, ville alle tatt den.

Bøy og tøy! Gjennom treningstimen får man prøvd seg på mange ulike øvelser som passer for de fleste. Foto: Kjell Arne Steinsvik

Bøy og tøy! Gjennom treningstimen får man prøvd seg på mange ulike øvelser som passer for de fleste. Foto: Kjell Arne Steinsvik

Finn formen etter ferien

Beklager, denne videoen finnes ikke lenger.

Mandag 15. august er Frisklivssentralen tilbake med utetrening utenfor Åsane kulturhus.

Frisklivssentralen holder ukentlig enkel styrke og kondisjons- trening for deg som ønsker å komme i bedre form sammen med andre.

Treningen er gratis og krever ingen påmelding.

Se video: Frisklivssentralen holder åsabuerne i form

Beklager, denne videoen finnes ikke lenger.

Dette er en ELF-test.

ELF

Hei og takk for et sløvt bilde! :) Andre som har bilde av seg selv på trening?

Eirik Langeland Fjeld