Bare Åsane er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer.
Politikk

Hermstad valgt til MDG-leder med syltynn margin

Foto: Rodrigo Freitas/NTB

Foto: Rodrigo Freitas/NTB

Les saken med abonnement

1 mnd for 1 kr

Bli abonnent

Abonnementet fornyes til 79 kr/mnd. etter tilbudsperioden. (Vi varsler deg før perioden utløper).

Even er ny representant i bystyret

Even Sørland Foto: Jin Sigve Mæland

Even Sørland Foto: Jin Sigve Mæland

Les saken med abonnement

1 mnd for 1 kr

Bli abonnent

Abonnementet fornyes til 79 kr/mnd. etter tilbudsperioden. (Vi varsler deg før perioden utløper).

Byrådet vil utsette innføringen av bydelsutvalg

Bakgrunnen er presset kommuneøkonomi og uforutsigbare kostnader ved å innføre bydelsutvalg.

– Målet om å utvikle lokaldemokratiet i Bergen står fast. Byrådet ønsker spesielt å jobbe aktivt videre med hvordan Bergen kommune kan styrke medvirkning for innbyggerne og bidra til økt medborgerskap, står det på kommunens hjemmeside.

Målet var at det skulle velges representanter til utvalgene ved kommunevalget til høsten, men dette blir altså nå utsatt.

Et annet av målene med bydelsutvalgene, er å styrke nærdemokratiet.

Fem av ti er fra Åsane

Nominasjonskomiteen til Folkets parti FNB har komt med forslag til lokalvalgliste til valget i 2023.

Du må være abonnent for å lese denne saken

Les saken med abonnement

1 mnd for 1 kr

Bli abonnent

Abonnementet fornyes til 79 kr/mnd. etter tilbudsperioden. (Vi varsler deg før perioden utløper).

Byrådet i Bergen trekker seg – byrådsleder Valhammer ønsker ikke å komme tilbake

Byrådsleder Roger Valhammer (Ap) trekker seg i kjølvannet av barnevernssaken i Bergen. Han ønsker ikke å komme tilbake og tar heller ikke gjenvalg.

Du må være abonnent for å lese denne saken

Les saken med abonnement

1 mnd for 1 kr

Bli abonnent

Abonnementet fornyes til 79 kr/mnd. etter tilbudsperioden. (Vi varsler deg før perioden utløper).

Byrådet i Bergen kan gå av i løpet av dagen

Byrådsleder Roger Valhammer (Ap) kan måtte gå av fredag etter at det torsdag ble klart at det er flertall i bystyret for et mistillitsforslag mot ham.
Foto: Marit Hommedal / NTB

Byrådsleder Roger Valhammer (Ap) kan måtte gå av fredag etter at det torsdag ble klart at det er flertall i bystyret for et mistillitsforslag mot ham. Foto: Marit Hommedal / NTB

Det foregår en intens møtevirksomhet blant partiene i Bergen fredag morgen, etter at det i går ble klart at det er flertall for mistillit mot byrådslederen.

Den politiske krisen i Bergen etter barnevernsbråket vil etter alt å dømme føre til at både byrådsleder Roger Valhammer (Ap) og byrådet går av i løpet av fredagen.

Torsdag kveld ble det klart at det er flertall for mistillit mot Valhammer etter at også Senterpartiet vil støtte mistillitsforslaget. Hele 37 av bystyrets 67 medlemmer vil stemme for forslaget. Mistillit mot byrådslederen vil føre til at hele byrådet må gå av, ifølge Bergens Tidende.

Formelt kan ikke mistillitsforslaget fremmes før neste bystyremøte, 26. oktober. Etter at forslaget er fremmet, skal det stemmes over nok en gang i påfølgende bystyremøte, en måned senere, men det er stor sannsynlighet for at Valhammer velger å trekke seg før den tid.

Da må ordfører Rune Bakervik (Ap) kartlegge et alternativ til det eksisterende byrådet, noe som kan bli vanskelig ettersom Høyre ikke har flertall.

Ifølge Bergensavisen åpner Rødt for et annet scenario. De er nemlig åpne for å kun erstatte byrådslederen.

– Vi ønsker ikke et Høyre-styrt byråd, situasjonen i bystyret nå er at det ikke er et flertall som vil støtte det. Ikke bare vil det være fornuftig, men også forsvarlig av Ap å skifte ut Valhammer, men fortsette som ledende byrådsparti, sier gruppeleder Mailiss Åkerblom i Rødt.

SV på sin side ønsker å kaste barnevernsbyråd Katrine Nødtvedt (MDG), men ikke Valhammer.

Bakgrunnen for mistilliten er Statsforvalterens kraftige kritikk mot det kommunale barnevernet etter flere alvorlige barnevernssaker den siste tiden.

Slik påvirker statsbudsjettet lommeboken din

Regjeringen vil kutte i maksprisen på barnehager. Foto: Gorm Kallestad / NTB

Regjeringen vil kutte i maksprisen på barnehager. Foto: Gorm Kallestad / NTB

Lavere skatt på inntekt under 750.000 kroner, lavere makspris på barnehage og dyrere snus er noe av det regjeringen vil få på plass neste år.

– Vi foreslår et budsjett som er sterkt omfordelende. De som nå sliter med å få endene til å møtes, trenger skattelette, ikke skatteøkning, sa finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) da han torsdag la fram forslaget til statsbudsjett for neste år.

Regjeringen er avhengig av å forhandle med SV for å sikre flertall for budsjettet i Stortinget. Dermed vil det bli endringer før budsjettet er helt spikret.

Her er noe av det som vil påvirke folks hverdag:

 • Skatten på inntekter under 750.000 kroner reduseres, mens den økes for inntekter over 750.000 kroner. En familie med en samlet inntekt på 1 million kroner og to barn kan få en samlet skattelettelse på om lag 8.400 kroner sammenlignet med 2021 (om lag 6.800 kroner hvis foreldrene ikke har fagforeningsfradrag).
 • Samtidig økes skatten på aksjeutbytte og formuesskatten. Aksjeutbytteskatten økes med 2 prosentpoeng til 51,5 prosent, mens formuesskatten økes fra 0,95 til 1 prosent på trinn 1. I 2022 ville dette rammet folk som hadde formue mellom 1,7 millioner og 20 millioner kroner.
 • Høstens strømstøtte, der staten betaler 90 prosent av forbruket over 70 øre, videreføres neste år.
 • De som er medlem av en fagforening, får ytterligere fradrag neste år. Fagforeningsfradraget økes fra 5.500 kroner i år til 7.700 kroner neste år, noe som er i tråd med det regjeringen lovet da de la fram statsbudsjettet for 2022 i fjor.
 • Enslige forsørgere med lav inntekt får inntil 11.500 kroner mer i barnetrygd. For 2023 blir løftet på 9.600 kroner, fordi omleggingen skjer fra 1. mars.
 • Det vil koste litt mindre å ha barn i barnehage neste år. Maksprisen på barnehager settes ned til 3.000 kroner i måneden. Det er et kutt på 50 kroner i forhold maksprisen fra 1. august i år, og et kutt på 315 kroner fra slik det var fra 1. januar. I tillegg blir tredje barn i barnehagen gratis fra 1. januar.
 • Alle elever i førsteklasse får tilbud om tolv timer gratis skolefritidsordning i uken.
 • Det såkalte basislånet for studenter øker med 3.600 kroner neste år. Støtten blir dermed rundt 1.500 kroner høyere enn tidligere anslag.
 • Borteboerstipendet for elever på videregående skole økes samtidig med 660 kroner.
 • Regjeringen har tidligere varslet at de vil innføre moms på de dyrere elbilene, og det ligger fortsatt inne i neste års budsjettforslag. Dermed kan det bli moms på elbiler som koster over 500.000 kroner fra 1. januar.
 • Fra august skal prisen på riks- og fylkesveiferger bli halvert sammenlignet med takstnivået i 2021. Regjeringen vil også prioritere gratis ferje for alle øysamfunn som ikke har fastlandsforbindelse.
 • Regjeringen vil også halvere kvoten for hvor mye tobakk du kan ta med inn i Norge fra utlandet. Dermed reduseres kvoten fra 200 til 100 sigaretter og fra 250 til 125 gram for andre tobakksprodukter som snus eller rulletobakk.
 • Snusavgiften økes samtidig med 3 kroner per 100 gram.
 • Det kan bli dyrere å gå til lege og psykolog neste år. Regjeringen foreslår nemlig å øke frikortgrensa noe mer enn prisstigningen ellers, slik at frikortgrensa neste år kan bli på 3.040 kroner neste år mot 2.921 kroner i år.
 • De vil også øke egenandelen på medisiner på blå resept til 50 prosent. Samtidig foreslår regjeringen å kutte i avgiften på reseptfrie legemidler som selges utenfor apotek fra 1,2 prosent til 0,5 prosent.

Ronny vil gi folk helgefri i ytre bomring

Foto: Erik Støverud

Foto: Erik Støverud

– Jeg foreslår å gi folk et pusterom i helgene, en liten fri fra avgiftene.

Det sa Ronny Grønsdal fra Folkets parti til bystyret da han la fram forslaget om helgefri i ytre bomring.

Han viste til at familier i bydelene har det tungt med økende priser på mat og drivstoff.

– Denne salen legger i tillegg stein til byrden med bompenger, eiendomsavgifter, parkeringsavgifter og høye gebyrer på alt mulig.

Øystein Bønes fra Miljøpartiet de Grønne kritiserte at Grønsdal ikke kom med forslag til inndekning av bompengene som da uteblir. Bønes fryktet det ville gå utover bybane-bygging til Åsane.

Andreas Madsen Berg i SV mente at familiebilletten på kollektivtransport er en god løsning, noe Grønsdal mente ikke fungerer per i dag. Forslaget hans falt.

Regjeringen bryter viktig bybaneløfte

Foto: NTB

Foto: NTB

Regjeringen vil ikke lenger dekke 70 prosent av utbyggingskostnadene for bybanen til Åsane.

Det melder BT.

– Det blir ikke 70 prosent statlig andel nå. Det et det rett og slett ikke rom til i økonomien, sier Erling Sande (Sp), leder for transportkomiteen på Stortinget, til Bergens Tidende.

Dermed bryter stortingspolitikeren et av de viktigste løftene til Bergen i regjeringsplattformen, nemlig at staten skal øke det statlige bidraget i store kollektivprosjekter til 70 prosent.

Sp-politikeren vil ikke svare BT på hvor mange bybanemilliarder bergenserne kan vente seg:

– Det vil fremtidige forhandlinger avgjøre. Det eneste jeg kan si er at 70 prosent ikke er aktuelt nå. Det har statsråden vært tydelig på og det støtter vi i Sp.

Nytt byråd i Bergen – Venstre overtar plassen til KrF

Byrådsleder i Bergen Roger Valhammer (Ap).
Foto: Marit Hommedal / NTB

Byrådsleder i Bergen Roger Valhammer (Ap). Foto: Marit Hommedal / NTB

Venstres Ingrid Fjeldstad tar plassen til Beate Husa (KrF) i byrådet i Bergen. Det er en av flere endringer byrådsleder Roger Valhammer presenterte torsdag.

Mandag gikk Kristelig Folkeparti ut av byrådssamarbeidet i Bergen. Torsdag presenterte byrådsleder Roger Valhammer (Ap) det nye byrådet.

Det er gjort flere endringer i ansvarsområdene til byrådene. Byrådet i Bergen ser nå slik ut:

 • Byrådsleder: Roger Valhammer (Ap)
 • Klima, miljø og samferdsel: Thor Haakon Bakke (MDG).
 • Finans: Per Arne Larsen (V)
 • Helse- og omsorg: Ruth Grung (Ap)
 • Kultur, sosial- og inkludering: Katrine Nødtvedt (MDG).
 • Byutvikling: Ingrid Fjeldstad (V)
 • Barnehage, skole og idrett: Linn Pilskog (Ap)

Nytt byråd i Bergen presenteres

Foto: NTB

Foto: NTB

Byrådsleder Roger Valhammer (Ap) presenterer nytt byråd i Bergen torsdag.

Det skjer i Bergen Rådhus klokka 10.

Mandag ble det kjent at Kristelig Folkeparti trekker seg fra byrådssamarbeidet. Årsaken er blant annet politisk uenighet og dårlige resultater på meningsmålinger, ifølge Bergens Tidende.

Etter KrFs uttreden består mindretallsbyrådet i Bergen av Arbeiderpartiet, Miljøpartiet De Grønne og Venstre.

KrF forlater byrådet i Bergen

Gruppeleder Håkon Pettersen og byråd Beate Husa bryter samarbeidet i byrådet i Bergen og går i opposisjon. Foto: Marit Hommedal / NTB

Gruppeleder Håkon Pettersen og byråd Beate Husa bryter samarbeidet i byrådet i Bergen og går i opposisjon. Foto: Marit Hommedal / NTB

Kristelig Folkeparti trekker seg fra byrådssamarbeidet i Bergen og sår tvil om partiet vil gå til valg på at dagens byråd skal fortsette.

Bakgrunnen er uenigheter rundt mye av den politikken som føres av byrådet de selv er en del av, blant annet innenfor byutvikling. De kontroversielle strandsonesakene er nevnt spesifikt, ifølge Bergens Tidende. De dårlige meningsmålingene er også en sentral del av beslutningen.

Støre har skaffet seg arbeidsro – varsler nye endringer i strømstøtten

Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) er vilig til å komme SV i møte i forhandlinger om revidert strømstøtteordning. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) er vilig til å komme SV i møte i forhandlinger om revidert strømstøtteordning. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

Det vil komme nye og potensielt store endringer i strømstøtten, varsler statsminister Jonas Gahr Støre. Nå venter tøffe forhandlinger med budsjettpartner SV.

– Vi får innspill fra Statistisk sentralbyrå (SSB) om hvordan husholdningene har mottatt strømstøtten og hvordan vi bruker strøm. Og med den kunnskapen ønsker vi å gjøre justeringer i ordningen sammen med SV for å gjøre den enda mer treffsikker, sier statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) til NTB.

SV har gitt tydelig uttrykk for et ønske om en tydeligere sosial profil og er bekymret for hvorvidt dagens strømstøtte til husholdningene er god nok. Når Støre nå varsler at støtten blir økt til 90 prosent når strømprisen stiger over 70 øre kilowattimen fra 1. september, er det neppe godt nok for regjeringens foretrukne budsjettpartner.

Åsabu Christine Meyer blir toppkandidat for Høyre i Bergen

Foto: Arkivbilde NTB

Foto: Arkivbilde NTB

Les saken med abonnement

1 mnd for 1 kr

Bli abonnent

Abonnementet fornyes til 79 kr/mnd. etter tilbudsperioden. (Vi varsler deg før perioden utløper).

Åsabu er Bergens nye finansbyråd

Åsabu Per- Arne Hvidsten Larsen er Bergens nye byråd for finans, næring og eiendom. Foto: Asle Bentzen

Åsabu Per- Arne Hvidsten Larsen er Bergens nye byråd for finans, næring og eiendom. Foto: Asle Bentzen

Les saken med abonnement

1 mnd for 1 kr

Bli abonnent

Abonnementet fornyes til 79 kr/mnd. etter tilbudsperioden. (Vi varsler deg før perioden utløper).

Lubna fikk besøk på Tinget fra Flaktveit-barndommen

Anne Wergeland var læreren til Lubna Jaffery på Li skole. I dag møttes de to på Stortinget. Foto: Privat

Anne Wergeland var læreren til Lubna Jaffery på Li skole. I dag møttes de to på Stortinget. Foto: Privat

Les saken med abonnement

1 mnd for 1 kr

Bli abonnent

Abonnementet fornyes til 79 kr/mnd. etter tilbudsperioden. (Vi varsler deg før perioden utløper).

Tidligere åsabu blir ny arbeidsminister

Statsminister Jonas Gahr Støre presenterte Marte Mjøs Pedersen som arbeids- og inkluderingsminister. Terje Lien Aasland (Ap) blir ny olje- og energiminister. Foto: Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

Statsminister Jonas Gahr Støre presenterte Marte Mjøs Pedersen som arbeids- og inkluderingsminister. Terje Lien Aasland (Ap) blir ny olje- og energiminister. Foto: Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

Les saken med abonnement

1 mnd for 1 kr

Bli abonnent

Abonnementet fornyes til 79 kr/mnd. etter tilbudsperioden. (Vi varsler deg før perioden utløper).

Skal kartlegge kjønnsforskjeller i idretten

Likestilt idrett: Høyre-politiker Marte Leirvåg ønsker å kartlegge forskjeller i barneidretten i Bergen for å sikre økt likestilling. Foto: Ronny Bertelsen

Likestilt idrett: Høyre-politiker Marte Leirvåg ønsker å kartlegge forskjeller i barneidretten i Bergen for å sikre økt likestilling. Foto: Ronny Bertelsen

Les saken med abonnement

1 mnd for 1 kr

Bli abonnent

Abonnementet fornyes til 79 kr/mnd. etter tilbudsperioden. (Vi varsler deg før perioden utløper).

Åsane = USA ?

Er du enig med det Solveig skriver? Har bilen tatt fullstendig over i Åsane?

Kjøp et abonnement for å lese denne saken

Les saken med abonnement

1 mnd for 1 kr

Bli abonnent

Abonnementet fornyes til 79 kr/mnd. etter tilbudsperioden. (Vi varsler deg før perioden utløper).

Askeland reagerer: – Tunnelen tåler ikke mer utsetting

Fylkesordfører i Vestland, Jon Askeland (SP), reagerer kraftig på at tunnelen mellom Vågsbotn og Klauvaneset blir utsatt.

Fylkesordfører i Vestland, Jon Askeland (SP), reagerer kraftig på at tunnelen mellom Vågsbotn og Klauvaneset blir utsatt.

Les saken med abonnement

1 mnd for 1 kr

Bli abonnent

Abonnementet fornyes til 79 kr/mnd. etter tilbudsperioden. (Vi varsler deg før perioden utløper).

Amalie Nord Hagen, Daniela Elvebakk Mala og Eirik Langeland Fjeld

Tips oss

Skjer det noe der du er? Eller er det noe du synes vi skal skrive om?

Send en e-post til
tips@bareasane.no