Sølvi Marie flyttet til Morvik for tre år siden. Fra skrivestuen blir hun sittende i sin egen verden og se utover sjøen. Foto: Privat
Drømmen har alltid vært der. Allerede som 24-åring sa Sølvi Marie Pedersen i et intervju med Bergens Tidende at hun en dag skulle utgi bok.
Men i fjor, bare noen måneder før hun ble antatt, holdt åsabuen på å gi opp livsplanen. Da kastet hun alle notatene sine.
– Det kjentes ut som et kjærestebrudd å si adjø til skrivingen, men jeg var på et sted hvor jeg var så lei av å bli refusert. Jeg bestemte meg for å ta opp pennen og ikke gi meg, sier Pedersen.
Noen uker senere satte hun seg ned igjen.
– Da kom diktene til meg i løpet av én til to kvelder. Det var noen stemmer der som måtte bli hørt. De lå liksom som i et lager i meg.
Da var hun bestemt på å ikke gi seg.
58-åring fra Morvik debuterer nå som forfatter med diktsamlingen «Stor ulv, blødende sår». 100 personer har forhåndsbestilt boken allerede før den er utgitt.
Sølvi Marie står opp midt på natten for å skrive ned ideer. Foto: Privat
– Det er fantastisk å bli antatt, rene julekvelden. Det tar litt tid før det går opp for en.
Diktene handler om svik, avvisning, overgrep og ansvarsfraskrivelse, med omsorgssvikt som hovedtema. Hun bruker mye tid på å reflektere over dem som bærer med seg uoppgjorte sår og traumer. Noen av karakterene har Sølvi Marie observert, andre er hentet fra fiksjonen og tanker rundt temaet.
– Temaet er tøft, men veldig viktig. Jeg tror vi alle har mye å oppdage når det kommer til hvordan barn opplever å være i verden og de omgivelser de vokser opp i, sier forfatteren.
Lyrikkforlaget beskriver at diktene «treffer leseren som et sleggekast». Nå håper Sølvi Marie at diktene når ut til både unge og voksne lesere.
Og denne boken er trolig ikke det siste vi ser av debutanten.
- Jeg kan røpe at hele prosessen med å skrive denne boken har satt i gang nye ideer. Jeg gleder meg veldig til alt som ligger foran meg.
- Jeg må få takke alle de snart 100 lesere som har forhåndsbestillt boken, skriver forfatteren på Facebook-siden sin. Foto: Privat
Søndag klokken 18.00 vil salen fylles av følelser som frykt, håp, fortvilelse, kjærlighet og sorg. Foto: Privat
«Jeg er redd vi har funnet noe.»
– Det er kanskje den mest skremmende setningen som finnes, skriver dirigent og kunstnerisk leder Ive Buch Romme ved Kammerkoret Bocca.
Denne søndagen skal konserten «The Sacred Veil» i Åsane kulturhus skildre frem hvordan en kreftdiagnose oppleves, både for den syke og den pårørende.
«The Sacred Veil», oversatt Det hellige sløret, beskrives som det som skiller oss fra dem vi har mistet.
"The Sacred Veil" er et samarbeid mellom kammerkoret Bocca, musikere fra Munor-ensemblet og dansere fra Kompani Haugesund. Foto: Privat
– Dette er en sterk historie mange vil kjenne seg igjen i og bli berørt av, skriver hun.
Konserten er et samarbeid mellom det prisvinnende Kammerkoret Bocca, profesjonelle musikere fra Munor-ensemblet og profesjonelle dansere fra Kompani Haugesund.
I 2021 deltok Kammerkoret Bocca i NM og kom hjem med to sølv og en finaleplass.
Overskuddet fra søndagens konsert vil gå til Kreftforeningen.
På forhånd hadde familien gjort en stor innsats med låverommet. De hadde tatt vare på alt som fremdeles fungerte. Foto: Privat
Åsabuene Jørgen Toppe Aarlie og Bente Ducrocq ble rørt til tårer da de var med på tirsdagens episode av Tid for hjem på TV 2.
– På forhånd tenker du kanskje at du må se overrasket og glad ut, men det var ikke noe problem. Vi faket ikke, vi ble så imponert, sier Aarlie til BÅ.
Familien mente deres gamle låve fra 1860 fortjente mer omsorg enn hva de hadde tid til å gi det.
I dag skinner deres gamle låve på Toppe etter at Tid for hjem var på besøk.
Til prosjektet ble det ikke bestilt et eneste materiale. Det er Aarlie spesielt glad for.
«Det var rørende å se gamle materialer få nytt liv!», skriver familien på Facebook-siden «Toppetunet».
– Vi ble så imponert over hvor mye de hadde klart å gjenbruke, og hvor mye de hadde funnet rundt omkring. De gikk på skattejakt, sier han.
Tømmerstokker ble brukt til interiør og understell til langbordet. Foto: Privat
Aarlie jobber selv i byggbransjen, og elsker gjenbruk.
– Det gjelder å finne inspirasjon til å være kreativ og få tips og ideer til hva du kan bruke opp igjen. Det tror jeg gagner samfunnet, samtidig får vi jo veldig fine ting utav det.
Blant annet ble gamle tømmerstokker brukt til interiør og understell til langbordet.
Responsen har vært enorm.
– Det er veldig mange som skriver at dette er det aller fineste de har gjort. Det blir vi veldig stolte av.
Familien kan fremdeles kjenne igjen mye fra den gamle låven fra 1860. Foto: Privat
På Toppe står flere nedlagte og forfallende låver og uthus.
– Låvene kan for eksempel bli tatt i bruk til møtelokaler eller som et alternativ til hotell. Da hadde vi fått litt næring ut av smågårder igjen. Det har jeg tro på at er gøy, sier Aarlie som alltid har prosjekter på lur.
Her drev Anne-Marie Samuelsen det som skulle bli Åsane sin første pub, og foreløpig den eneste. Foto: Cecilie Austvik
- Nå kan vi skåle for alvor, skrev Åsane Tidende tilbake i 2006.
Husker du serveringsstedet «Stedet»? Fra 2005 til 2008 ga det åsabuene en unik mulighet. Samlingsstedet ble startet av gründeren Anne-Marie Samuelsen (61), og for det ble hun nominert til årets åsabu for.
I et skjermet industriområde vendt ut mot Liamyrenes vakre innslag, Liavannet, driftet Samuelsen lokalet på 250 kvadratmeter. Innenfor dørene fant åsabuene den unike atmosfæren.
- Det var som å komme inn i stuen. Stedet var veldig populært, sier gründeren.
Det var ikke primært en pub, men det var begynnelsen for en i Åsane. Lokalet var opprinnelig til selskap, konferanser og kurs. I 2006 ble hun en av de første til å få skjenkebevilgning og åpnet derfor opp for unike muligheter for åsabuene.
Gründeren ser tilbake på en stemningsfull tid avbildet og omtalt i aviser og skrivebøker. Gjesteboken er full av takknemlige hilsninger. Foto: Cecilie Austvik
- Det var ikke enkelt å få skjenkebevilgning utenfor bykjernen. Jeg var en av de første med skjenkebevilgning. Det var så gøy.
Samuelsen ser tilbake til en tid da baren ble bygget og puben ble til. Her danset de til konsert med De Musikalske Dvergene, så brannkamper og hadde allsang. Folk samlet seg i hopetall.
- Da jeg fikk sjenkebevilgning håpet jeg det ville løsne for resten av Åsane, sier hun. Siden den gang har det ikke dukket opp flere puber.
- Vi må jo få til en pub her i Åsane. I dag må vi reise til byen hvis vi skal på pub, og ikke alle vil invitere hjem. Vi kan ikke reise til byen hele tiden.
- For en stemning!, skrev Åsane Tidende etter at De Musikalske Dvergene holdt konsert på "Stedet". Foto: Cecilie Austvik
Facebook-gruppen "Det skjer i Åsane bydel" er et forsøk på å samle det som meste av som skjer av arrangementer i bydelen vår. Alle kan poste!
Redaktøren har ordet: Det skjer enormt mye spennende i Åsane. Frivillighet, kunst, kultur, idrett - det er ikke få arrangementer som går av stabelen en helt vanlig uke.